Cau fins a un 90% l’ús de l’autobús en l’estat d’alarma
La caiguda de l’activitat i de la mobilitat diària dels ciutadans durant l’estat d’alarma es fa palpable en serveis municipals com el transport públic, que ha vist reduïda la seua xifra d’usuaris de manera dràstica. Segons la informació facilitada pel regidor de Mobilitat de l’Ajuntament d’Alcoi, Jordi Martínez, l’afluència de viatgers en l’autobús urbà s’ha desplomat aquestes setmanes arrere en quasi un 90%, passant de prop de 7.000 usuaris diaris a tan sols 800.
I diem bé setmanes arrere, ja que ja des d’aquest mateix dilluns, amb l’inici de la fase 0 de la desescalada i la volta a l’activitat d’alguns sectors, el servei d’autobús ja ha pogut notar un lleuger repunt del nombre d’usuaris, situant-se entorn de 1.500 passatgers al dia.
No obstant això, a nivell econòmic, l’Ajuntament considera que la repercussió no serà “tanta”, assegura Martínez, ja que gran part dels usuaris del transport públic, principalment estudiants i pensionistes, empra bons anuals, amb el que la facturació global “creiem que no es veurà ressentida per aquests dos mesos d’aturada”, remarca l’edil. Com a dada orientativa, el regidor apunta que en l’actualitat el pagament en mà suposa al voltant d’un 30% del total d’usuaris.
I precisament de cara a incrementar les mesures de seguretat en aquest sentit, l’Ajuntament i Tuasa, l’empresa concessionària del servei, han instal·lat ‘datáfonos’ en els autobusos per a facilitar el pagament amb targeta, que serà de moment l’únic mètode una vegada es permeta el pagament en efectiu, ja que cal recordar que d’ara l’autobús és gratuït. A més, en la cabina del conductor s’han habilitat mampares de metacrilat, com a mesura d’aïllament.
Foto: Imatge del servei durant les primeres setmanes de l’estat d’alarma. | XAVI TEROL