Alcoi instarà a la Generalitat que canvie el model de gestió del geriàtric d’Oliver

L’Ajuntament d’Alcoi ha acordat en el Ple semipresencial celebrat aquest dilluns, instar al govern de la Generalitat Valenciana a iniciar les gestions encaminades a canviar el model de gestió en aquelles residències de majors que es troben en infraestructures públiques però que compten amb una gestió privada, i aconseguir així un model de gestió 100% públic. La mesura s’adopta arran de la moció presentada pel grup municipal de Guanyar demanant la gestió directa del geriàtric d’Oliver, on tal com s’ha vingut informant, la crisi sanitària del Covid-19 ja ha deixat més de 70 víctimes mortals.

L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, qui ha declarat durant la seua intervenció en el Ple que el 70% de les defuncions produïdes en el departament de salut d’Alcoi corresponen a la residència Domus Vi d’Oliver, ha remarcat en relació als termes en què estava plantejada la moció de Guanyar que “no volíem que semblara que s’acusa els treballadors” del geriàtric de la situació a la qual s’ha arribat, sinó que la “filosofia de la moció créiem que havia d’anar més enllà”.

En aquest sentit, des de l’Ajuntament no sols s’instarà a revertir l’actual model de gestió de les residències privades situades en infraestructures municipals, com és el cas del geriàtric instal·lat en l’antic hospital civil d’Oliver, cedit per al seu actual ús com a residència de majors. Alhora, s’ha acordat treballar amb la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives perquè la Generalitat la gestió directa del centre, “habilitant els recursos necessaris per a oferir un servei i una atenció excel·lents als seus residents”.

A més, a proposta del govern municipal (PSOE) se sol·licitarà a la Conselleria l’increment del nombre de places públiques, també en el cas de les residències amb infraestructura i gestió privada, ja que, segons ha precisat la regidora Aranza de Gràcia, “a data actual les places privades representen el 80% del total”.

La moció de Guanyar ha tirat avant amb els vots a favor de PSOE, Compromís i Podem, mentre que Vox i Ciutadans s’han abstingut i el PP ha votat en contra. El seu portaveu, Quique Ruiz, ha argumentat la postura del seu grup en què “l’Ajuntament no és qui per a condemnar o sentenciar a ningú”, en referència a la petició implícita en la moció de retirar-li la gestió del geriàtric a l’empresa Domus Vi. En canvi, els populars consideren que l’Ajuntament sí que hauria d’obrir una investigació per a esclarir les causes de l’ocorregut en la residència i “per què no ha succeït el mateix en altres centres de la comarca o de l’entorn pròxim”.

I afig: “Presentarem una moció en el pròxim Ple perquè s’acorde reclamar a l’administració de justícia que a través de la investigació iniciada per la Fiscalia, es depuren responsabilitats i aclarisca el que ha passat, en funció d’això ja es podran exigir les mesures contundents i dràstiques que corresponguen”.

Mentrestant, a l’hora de justificar la seua abstenció, el portaveu de Vox, David Abad, s’ha mostrat partidari de “depurar responsabilitats, això sí”, però no de “donar el comandament als qui han demostrat la seua incompetència”, en clara al·lusió a la gestió per part de la Generalitat Valenciana.

MÉS TEMES EN L’ORDRE DEL DIA

La crisi del coronavirus ha centrat el Ple celebrat aquest dilluns, en la seua sessió ordinària corresponent al mes de maig. Una sessió en la qual a més s’ha aprovat per unanimitat la modificació definitiva del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) que permetrà integrar la Colònia d’Aviació en el barri de Santa Rosa. El projecte passa ara a exposició pública per a consulta dels ciutadans i es podrà al·legar durant un termini aproximat de mes i mig.

Al costat d’això, la corporació municipal ha acordat, mitjançant una declaració institucional, constrényer al Govern central al fet que aprove una sèrie de mesures per a impulsar el paper dels Ajuntaments en la lluita contra el coronavirus, igual que s’ha donat llum verda a una moció de suport al sistema sanitari públic, presentada per Compromís. D’altra banda, ha tirat avant també, per unanimitat, una proposta del Partit Popular per a sol·licitar a la Conselleria de Sanitat que aporte informació detallada sobre l’evolució dels contagis i els casos de coronavirus a Alcoi.

Finalment, el portaveu del govern, Jordi Martínez, ha anunciat que de cara a la desescalada a l’Ajuntament, als treballadors municipals “se’ls facilitaran EPIs per damunt de l’aconsellat”, al mateix temps que s’estudiarà l’ús de càmeres mesuradores de temperatura corporal i s’implantarà la cita prèvia per a la realització de gestions de l’administració municipal. Tot això amb vista a la reincorporació de la plantilla municipal que ha estat *teletrabajando des que es declarara l’estat d’alarma.

D’igual forma, es treballa amb Conselleria, ha informat Martínez, per a la realització de tests ràpids de Covid als empleats municipals, entre altres mesures de seguretat i protecció de cara a la volta a la denominada nova normalitat.

Send this to a friend