La mobilitat a Alcoi ha caigut fins a un 88% durant l’estat d’alarma

Uns veïns veuen els nostres carrers més buits, a uns altres els continua semblant que estan massa plenes. Alguns ciutadans indignats inunden les xarxes socials de queixes i denúncies sobre el tema. Però, què hi ha de cert en tot això?. Com ha repercutit la declaració de l’estat d’alarma pel Covid-19 en el moviment de persones i quines són les diferències entre barris?.

Un estudi realitzat per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) pretén llançar llum sobre aquestes qüestions, centrant la seua anàlisi en la mobilitat de la població des que es va decretar el confinament ciutadà, el passat 14 de març. Les dades que es presenten provenen de l’anàlisi de la posició de més del 80% dels telèfons mòbils en tota Espanya, comptant per a això amb la col·laboració dels tres principals operadors de telefonia mòbil (Orange, Telefónica, Vodafone).

Segons aquest estudi, el percentatge de persones que en l’horari habitual de treball (de 10 a 16 hores) es troben fora de la seua àrea habitual de residència s’ha vist reduït a Alcoi en fins a un 88% des que va entrar en vigor el decret del Govern.

Més concretament, aquest descens correspon al barri de Santa Rosa, on ha passat de desplaçar-se un 73% dels veïns abans de la declaració de l’estat d’alarma, a fer-lo un 13% en l’actualitat (el 17 d’abril és l’última dada de referència) però es tracta d’un percentatge que ha arribat a caure fins al 9%, d’ací la baixada del 88% de la qual parlàvem.

Detalladament, el mínim de desplaçaments en Santa Rosa durant l’estat d’alarma es va registrar el passat 12 d’abril, dia en què també van marcar el seu mínim altres barris de la ciutat, com la Zona Alta. Per contra, la Zona Nord ve mostrant major mobilitat des del març passat, en comparació amb altres districtes de la ciutat.

En concret, ha passat de desplaçar-se el 65% dels seus habitants a fer-ho en l’actualitat un 24%, registrant el seu mínim durant la crisi el dia 10 d’abril, amb un 16% de desplaçaments. En aquest barri, el gràfic que mostra el percentatge de persones que es mouen per a eixir de la seua àrea de residència ha arribat a marcar un màxim del 39%, és a dir, tan sols un 40% menys que en la situació anterior a la declaració de l’estat d’alarma.

Respecte a altres zones d’Alcoi, el Centre presenta una mobilitat del 16% –suposa quasi la meitat de la dada habitual–, en Batoi també ha descendit enormement i se situa ara en un 9%, mentre que en l’Eixample oscil·la entre un 12 i un 19% (l’anàlisi de l’INE és per districtes i l’Eixample comprén dos d’ells, per la qual cosa resulta difícil precisar la xifra exacta) i, ja finalment, la Zona Alta marca en aquests moments un volum de desplaçaments del 21%, enfront del 45% que es pren com a referència respecte a la situació inicial, anterior al confinament.

Foto: Imatge de l’activitat al carrer Sabadell, en la Zona Nord | Arxiu

Send this to a friend