Alcoi podria enfrontar-se a pèrdues de fins a 25 milions d’euros si cancel·la les seues Festes

Els diferents sectors econòmics implicats en l’organització de les Festes de moros i cristians d’Alcoi i tot el que comporten, contemplen amb inquietud l’escenari que deixa l’actual estat d’alarma provocat pel coronavirus, que de moment i fins a un altre avís manté ajornada la Trilogia en honor al patró Sant Jordi, que havia de tindre lloc aquest mateix cap de setmana. Sobre aquest tema, el vicepresident segon de la màxima institució festera a Alcoi, Vicente Bas, continua mantenint amb fermesa que serà la “autoritat sanitària” la que tindrà l’última paraula a l’hora de decidir què fer amb les Festes: si finalment es poden celebrar després de l’estiu o si, per contra, no queda més remei que ajornar-les a l’any que ve. “Nosaltres som mers transmissors d’una ordre que ens ha d’arribar de dalt”, sentència Bas, alhora que aclareix que “tenim estudiat tot el ventall de possibilitats per a actuar en conseqüència quan siga possible”.

Amb tot, el responsable de l’àrea econòmica de l’ASJ, una institució que maneja uns comptes anuals superiors als 8 milions d’euros, reconeix que les conseqüències de la suspensió de la Trilogia ja són palpables, ja que “el 14 de març, quan es va decretar l’estat d’alarma, ja estava tot tancat”, és a dir, que els preparatius per part de l’Associació ja portaven temps en marxa i, en aquest sentit, Bas detalla qüestions com l’edició de la Revista de Festes, la contractació de cadires i tribunes per a presenciar les Entrades, així com de les bandes de música; al mateix temps que s’havia gestionat també tot el relatiu l’Alardo, com els cursos d’armes de avantcàrrega, la petició de més de 5.000 quilos de pólvora, a més de les assegurances pertinents i l’autorització necessària per part de la Subdelegació de Govern. “Això és una cadena i quan falla una baula, es va tot darrere”, lamenta Bas.

Com una baula de la cadena són també els artesans de la indústria festera –dissenyadors, modistes, artesans del metall i sabaters, entre altres– que afronten amb major preocupació si cap l’aturada actual. “Per a nosaltres és un any en blanc i serà molt dur”, assegura Diego Gómez, de Trajes El Molinar, que en l’actualitat manté el seu taller sense cap activitat i en el pitjor dels pronòstics vaticina el tancament del negoci. “Jo visc del lloguer de vestits, per a mi les Festes d’Alcoi són una inversió, però jo treballe amb quasi 200 pobles que s’han quedat sense festes, si les ajornen a octubre potser puc salvar l’any, però sinó el passaré en blanc”, remarca.

I pinten bastos també per al sector de l’hostaleria, ja de per si mateix molt perjudicat pel cessament de l’activitat durant l’estat d’alarma, però que en el cas de la restauració lligada a Festes es complica especialment en recintes com les filaes, amb la gran repercussió econòmica que implica. “Les Festes representen un terç de la nostra facturació anual”, afirma Ximo Bellver, gerent del restaurant de la filà Cordó, a qui no obstant això li sembla encertada la postura de l’ASJ. “Ha de prevaldre la salut per damunt de tot però vivim amb la incertesa de no saber què serà de nosaltres, els bars i restaurants haurem d’incrementar les mesures de seguretat però com ho podrem fer les filaes amb un aforament de 300 comensals?”, es pregunta Bellver.

Una inquietud que comparteix Indira Amaya, presidenta de l’Associació de Turisme Alacant Interior, qui recorda que per aquestes dates Alcoi i comarca comptarien amb tots els seus allotjaments fregant el ple d’ocupació. Cal tindre en compte que Alcoi passa durant els dies de Festes d’una població de 60.000 habitants a fregar els 200.000. De fet, un estudi realitzat pel titulat en ADE Álvaro Latorre calcula que els turistes gasten a Alcoi durant la Trilogia entorn de 9’5 milions dels 25 que aproximadament es generen, d’ací els temuts efectes de la cancel·lació definitiva de les Festes de 2020.

Send this to a friend