Vicente Esplugues, el capellà que atén la morgue de Madrid

Vicente Esplugues, un sacerdot i missioner que posseeix profundes arrels en Banyeres –els seus pares eren d’aquesta població–, està sent notícia aquests dies per la seua aparició en diferents mitjans de premsa, ràdio i televisió, ja que es tracta d’un dels cinc sacerdots que s’alternen per a resar un respons diari en la pista del Palau de Gel de Madrid, convertida ara en morgue per a albergar els difunts de la pandèmia del coronavirus fins que poden ser incinerats o inhumats.

Esplugues, que fa un parell d’anys va estar en Banyeres on va oferir una xarrada organitzada per Càritas i, que mesos després, va presidir la missa que se celebra en honor de Saint Lucia a l’entorn de les seues festes, és molt respectat i volgut en la localitat, no sols pels llaços familiars que manté, sinó per l’especial carisma que manifesta, tenint com a particularitat la seua condició de rocker i, apassionat del heavy metall, la qual cosa li va portar a ser conductor, durant cinc anys, del programa de música rock ‘La sotana metàl·lica’ de Ràdio Nacional d’Espanya.

Vicari de la parròquia de La nostra Senyora de les Amèriques, a tan sols 7 minuts amb cotxe del Palau de Gel, li ha correspost una àrdua tasca. En les seues declaracions a diferents mitjans de premsa ha explicat que forma part d’un equip de cinc sacerdots, quatre de la seua parròquia i un més d’una altra església pròxima, que van cada dia a les 11 del matí a fer un respons. “Mitjançant una presència molt discreta i molt humil, intentem humanitzar i tractar de donar una càrrega d’esperit al grup de fèretres tan gran que hi ha allí. És com voler traure’ls de l’anonimat o de l’amuntegament i pensar que cada persona necessita un tracte en el moment del comiat. Demanem pel descans d’aqueixes persones, per les famílies d’aqueixos difunts, que no senten que estan abandonats, que tenen un acompanyament des de la fe, i agrair tot el que haurà sigut cadascuna d’aqueixes biografies, que nosaltres no coneixem però que segur que són vides que han estimat, que han reido, que han gaudit i que mereixen tot el reconeixement i tot l’afecte”.

Va confessar que, a nivell personal, durant l’acompliment del sacerdoci, havia viscut situacions molt doloroses, però que res era comparable a poder veure en primera persona la tragèdia que aquesta pandèmia estava portant a famílies pròximes, coneguts i moltes altres més persones que no coneixem.

En la conferència que va oferir en Banyeres va parlar del tema “lamentar-se, evadir-se o comprometre’s”, on abordava el “compromís” de les persones amb la societat, alguna cosa que aquests dies cobra especial significació davant la situació que estan vivint multitud de persones i el futur pròxim que s’espera.

Foto: Vicente Esplugues, en la conferència que va oferir en Banyeres

Send this to a friend