Cotxes contra l’avorriment

Amb la situació mundial actual i el confinament obligat a causa de la pandèmia de COVID-19, quedar-se a casa és un repte diari contra l’avorriment. *Philipp *Klein Herrero, enginyer mecànic de Seat, ho sap bé. Apassionat dels cotxes, l’esquí i la fotografia, el dia que es va decretar la contenció de tot el país anava a eixir de viatge d’esquí amb la seua família, però ho va cancel·lar per a seguir les normes de confinament: “Podria haver-me pujat a aqueix autobús, però quan vaig veure que la situació s’estava tornant cada vegada més difícil, vaig decidir quedar-me a casa”.

No obstant això, res anava a llevar-li la il·lusió d’esquiar, encara que fora entre quatre parets, i en sis hores va gravar i va muntar el vídeo stop-motion que està causant sensació en les xarxes, amb quasi mig milió de visualitzacions en YouTube. 57 segons basten per a contar una història: veiem a Klein despertant en un sac de dormir en el seu saló, després puja una muntanya de llençols blancs amb un piolet, abans de descendir esquiant, i tot filmat des del sostre.

Encara que al final el viatge freeride per al qual havia estat estalviant tot un any no es poguera fer, l’autor del projecte va guanyar molt més: una manera de divertir-se a casa i animar als altres. Klein, que no esperava tanta repercussió, té un missatge per als quals s’avorreixen aquests dies: “aquest confinament ens està posant a tots a prova, per això anime a tothom a pensar en els seus somnis i passions i intentar evadir-se mentalment per a fer-nos això més suportable”.

Precisament, aquest toc artístic és un denominador comú en molts dels treballs que es duen a terme en Seat. De fet, alguns dels empleats de la companyia van fer d’un *hobbie el seu ofici: pintura, costura, *puzles… tot suma a l’hora de fabricar un cotxe. Sobre la base de les seues professions, els treballadors de Seat proposen altres cinc passatemps per a combatre l’avorriment des de casa:

Cosir: Ganchillo, mitjana, punt de creu… la majoria de les nostres àvies són expertes en matèria de costura. En Seat són les mans de Nick Allen, ‘el costurer de cotxes’, les que elaboren els acabats per als interiors dels cotxes, utilitzant fins a 30.000 metres de fil a l’any. Allen, que porta 35 anys en l’ofici, té clar el seu consell per a qui vulga iniciar-se en la costura: “Tindre un bon ull, bones mans… i, sobretot, molta paciència. La resta, arriba amb l’experiència”, sentència. Aquest passatemps és ara una molt bona opció, ja que enmig de la crisi sanitària pot ser de gran ajuda. Actualment, molts operaris de la companyia, entre ells el mateix Nick, estan contribuint a confeccionar màscares. En el seu cas, elabora unes 50 al dia.

Esculpir: Qui no s’ha imaginat alguna vegada grapejant argila a l’estil Ghost, amb la seua parella i música romàntica de fons? Aquesta quarantena és una oportunitat per a començar a utilitzar el torn per a esculpir bols, plats i decoracions per a quan tot torne a la normalitat. Es podria dir que aquest és el treball de Carlos Arcos, responsable de modelaje de models exteriors de Seat, que porta 20 anys donant forma a escala real als dissenys de cotxes. Per a això utilitza un tipus d’argila molt versàtil i de ràpid refredament. Per a Arcs, el més important a l’hora d’esculpir és “mirar el model des de diferents perspectives i traslladar a les teues mans el que perceps perquè, finalment, el que visualitzes en 2D es torne real”.

Fer puzles: 50, 100, 250, 800, 1.500 peces… N’hi ha per a totes les edats, amb diferents nivells de dificultat, i sempre es fan millor en grup. Ara bé, per a muntar el puzle d’un cotxe, es necessita un bon equip que puga assemblar les 4.000 peces que el componen. Aquesta és la tasca del departament de Tècnica de Mesurament de Seat, que treballa amb una precisió d’1 dècima de mil·límetre, la qual cosa equival al gruix d’un foli, a l’hora d’acoblar les peces de cada vehicle. Segons Pedro Vallejo, gerent de l’àrea, aquests nivells de precisió es traslladen al producte final, “un tot compacte, precís, perfecte i de qualitat”, assegura. El que vindria a ser aqueix *puzle de cavalls que tots tenim emmarcat en la paret per l’esforç que ens va costar acabar-lo.

Pintar: Un llenç en blanc, una idea i llapis, pintura o esprai de colors. És tot el necessari per a començar a pintar. Si vols dibuixar un paisatge d’estiu, has d’usar colors càlids com el roig, el taronja o el groc. Si en canvi prefereixes una estampa nevada, el blanc, el blau i el violeta són els teus colors. En el disseny de cotxes, el color també juga un paper molt important. Jordi *font, responsable de Color&Trim de Seat, recorda que “triar el color és un tema realment molt personal i que expressa com es vol mostrar cadascun als altres”. En aquest sentit, Jesús Guzmán, també del departament de Color&Trim, practica personalitzant la pintura de la seua col·lecció de cotxes de joguet a escala. Això li serveix per a “investigar noves formulacions de pintures per als futurs models”, comenta. Fins i tot compta amb un perfil en Instagram en el qual mostra els seus treballs (@singularpaint).

Restaurar antiguitats: Finalment, si el teu és l’artesania, la restauració pot ser una bona opció. En 2017 es va dur a terme la restauració d’un dels primers models 600 per part d’un equip de 30 persones del Centre Tècnic de Seat, capitanejades per Ángel Lahoz, responsable del projecte. El cotxe, que portava 25 anys parat, va necessitar més de 1.000 recanvis originals i fins a 1.500 hores per a desmuntar-ho completament i restaurar cadascuna de les seues peces a mà. Ara bé, si és la primera vegada que restaures, potser és millor començar per una cosa més xicoteta. El mateix Lahoz recomana que “primer cal desmuntar-ho i netejar-ho a consciència, però amb molt d’afecte. Si no tenim eines, podem utilitzar coberts antics, algun vell raspall suau per a la roba o de dents, un tros d’esponja i una mica de pasta de dents ens pot servir per a polir alguna zona”. I conclou: “si tens a casa un joc de retoladors pots aconseguir reparar les esgarrapades de forma molt digna. Això pots aplicar-ho a qualsevol altre joguet o objecte”.

Send this to a friend