Crida als veïns per a penjar rodabalcons i cantar l’Himne a la Festa

L’Ajuntament de Banyeres de Mariola ha fet una crida a la població perquè aquest diumenge, en el qual se celebra el “Dia de Glória”, jornada molt important en les dates prèvies a l’inici de les festes de moros i cristians, es pengen els “rodabalcons” amb la imatge del Patró -en molts casos ja s’ha fet-, proposant-se que es faça a les 9 del matí, moment en què voltejaran les campanes de l’església.

També s’anuncia que més tard, a les 13,00 hores, tornaran a sonar les campanes, demanant-se que, a continuació, isca la gent a finestres i balcons per a interpretar l’Himne a la Festa. Els concordes de l’himne sonaran en aqueix mateix moment en Ràdio Banyeres de Mariola (105,5 FM). A aquesta iniciativa s’han unit també les institucions musicals locals (Societat Musical Banyeres de Mariola, Agrupació Musical la Nova i colla de xirimites i tabals “El Braçal”.

S’informa, d’altra banda, que a les 21 hores, s’encendran les llums que engalanen els carrers (avingudes de Gregorio Molina i dels Furs, carrer La Creu, plaça de l’Ajuntament i plaça Major). Cal indicar que l’enllumenat va ser instal·lat abans que es decretara la situació d’alarma.

Finalment el consistori ha anunciat també que el Dilluns de Pasqua, dia en què hauria tingut lloc l’Exaltació de Capitans i Bandereres i el Pregó de les Festes, Intercomarcal TV oferirà, des de les 12 hores, una programació especial dedicada a Banyeres de Mariola, amb l’edició de programes d’anys anteriors.

La Glòria marca l’inici de les festes

La celebració del “Diumenge de Glòria” és un fet molt important en els dies previs de la tetralogia festera. És el dia en què té lloc la “plantà de la bandera”, un dels actes emblemàtics que marquen la proximitat de les festes de moros i cristians.

La tradició marca que a les 9 del matí voltegen les campanes i la filà Moros Vells, en el més alt de la torre de l’homenatge del Castell, i la filà Cristians, en l’espadanya de l’ermita del Sant Crist, hissen la bandera d’Espanya.

D’igual forma la resta de filaes celebren la plantà de la bandera en diferents llocs, majoritàriament en els seus respectius masets. També es fa en la finca del Morer, on la filà Contrabandistes recorda que en aquest lloc va ser on es va rebre la primera Relíquia del Patró que hi ha en Banyeres. Així mateix la Confraria de Sant Jordi col·loca les banderes de totes les comparses en l’ermita del Patró.

Després de la “plantà” arriba el moment de l’esmorzar i, en molts casos, la celebració de l’última assemblea “prèvia” a les festes. I al migdia, a les 12, és costum que esdevinga la “*entraeta” de la filà Contrabandistes, que ompli el carrer de festa en un dia molt especial i esperat.

Text: Pedro Vilanova. Foto: Plantà de la bandera de l’any 2018. (Arxiu)

Send this to a friend