La Diputació aprova 3 milions en ajudes urgents

La Diputació d’Alacant aprova per unanimitat en un ple online, el primer d’aquestes característiques que celebra la institució, el repartiment extraordinari de tres milions d’euros entre els ajuntaments de la província de menys de 30.000 habitants per a ajudar-los a fer front a la despesa social derivada de la crisi del coronavirus. Aquesta primera partida s’incrementarà en un futur segons les necessitats que vagen plantejant les localitats.

Donades les circumstàncies imposades per la pandèmia, els 31 diputats van seguir i van poder participar via internet en aquesta sessió extraordinària i urgent, en la qual també s’ha adonat de les accions adoptades per la Diputació davant aquesta situació, de manera especial en espais “tan sensibles i de risc” com la Llar Provincial o el Centre Doctor Esquerdo, en els quals s’han extremat les mesures preventives.

El ple, que es va iniciar amb un minut de silenci en memòria de l’última dona assassinada víctima de la violència de gènere i dels morts pel coronavirus, va ser presidit per Carlos Mazón, qui va agrair igual que la resta de portaveus la labor que estan realitzant els diferents departaments de la institució per a contribuir a contindre la pandèmia del Covid-19, “sempre en total coordinació amb la Generalitat, que és la unitat de comandament ací”. Així mateix, van posar en valor l’esforç realitzat per l’àrea d’Administració Electrònica que dirigeix el diputat Adrián Ballester per a fer possible aquest ple virtual.

Respecte a la partida econòmica de 3 milions d’euros, aquesta se sufragarà amb romanents de tresoreria, per al que va ser necessari aprovar el corresponent modificació de crèdit. La diputada de Serveis Socials i Igualtat, Mª Carmen Jover, va indicar que “estem vivint una situació sense precedents en la qual hem d’estar tots units per a ajudar als qui més ho necessiten”.

Segons va detallar, les subvencions, que s’han distribuït seguint els criteris de repartiment de les inversions financerament sostenibles -prevalent als municipis més xicotets- aniran destinades, entre altres accions, a la ajuda domiciliària, especialment a persones majors, amb discapacitat o en situació de dependència, o el trasllat als domicilis, en cas de necessitat, de serveis de rehabilitació o teràpia ocupacional. L’atenció a les persones sense llar, el reforç de les plantilles dels Serveis Socials municipals o l’ampliació de les partides destinades a garantir a les famílies la cobertura de les necessitats bàsiques són unes altres de les mesures per a les quals els ajuntaments comptaren amb la col·laboració econòmica de la Diputació, que agilitarà en la mesura dels possible la tramitació d’aquestes ajudes.

Els portaveus dels diferents grups polítics van recolzar aquesta proposta “perquè els consistoris puguen comptar com més prompte millor amb aquestes ajudes”, va afirmar Gerard Fullana, del Grup Compromís.

El portaveu de Ciutadans i diputat d’Infraestructures, Javier Gutiérrez, va dir que es tracta de “una mesura necessària per a continuar prestant serveis essencials sobretot als col·lectius més vulnerables”.

D’altra banda, Toni Francés, portaveu del Grup Socialista, va destacar “el paper fonamental que estan realitzant els ajuntaments per a donar cobertura a les actuals necessitats dels ciutadans”. “La Diputació compleix amb aquestes ajudes la seua finalitat de transferir diners als municipis perquè aquests puguen continuar funcionant i treballant per a resoldre els problemes de la ciutadania”, ha agregat el també alcalde d’Alcoi des del seu despatx en el consistori.

Foto: El ple va tindre lloc gràcies a les noves tecnologies

Send this to a friend