El sector informatiu continua fent el seu treball malgrat el coronavirus

La labor periodística es manté ferma durant l’actual crisi sanitària mundial provocada pel coronavirus en totes les escales, inclosa la d’Alcoi i comarca, on els diferents mitjans de comunicació continuem duent a terme l’activitat informativa, en la mesura que siga possible, i a través dels diferents canals comunicatius.

A la ciutat existeixen nombrosos mitjans, pertanyents als diferents sectors periodístics: premsa escrita, premsa digital, ràdio i televisió.

En el cas de les ràdios, la cap d’informatius de Ràdio Alcoi, Lucía Gadea, detalla que s’han establit diversos torns per a no coincidir un gran nombre de persones en l’emissora, tant en el departament d’informatius com el d’administració. A més, detalla que “no fem les habituals reunions” en les quals es pautaba el treball, ni tampoc “entrevistes en la ràdio, és tot a través del telèfon”, així com també s’han suspés les tertúlies presencials i l’accés a l’emissora està restringit al personal. A més, s’han sumat a les mesures d’higiene i prevenció amb el segellament dels micròfons, la instal·lació de solucions hidroalcohóliques, a més de realitzar una labor de desinfecció diària en les instal·lacions.

Respecte a la programació, Alcoi Fester ha sigut suspés, de moment, a causa de l’ajornament de les festes de Moros i Cristians, a més, el programa Ser Esportius compta ara amb menys temps, mentre que la resta de programes i desconnexions es mantenen com habitualment.

Ismael Mayor és l’encarregat de l’esport en Ràdio Alcoi, i a causa de ser una persona d’alt risc, recordar que es va sotmetre a un trasplantament bipulmonar fa alguns anys, ha sigut el primer dels treballadors de Ràdio Alcoi a dur a terme la seua labor mitjançant el teletreball, tant amb entrevistes per telèfon com amb intervencions en directe des de la seua casa, i si es dóna la circumstància d’haver d’acudir a les instal·lacions de la ràdio, ho fa quan no hi ha ningú més.

En el cas de Cope Alcoi, Gabriel Pascual detalla que els periodistes sí que estan acudint presencialment a la ràdio a través de l’estipulació de torns, mentre que el departament administratiu i comercial s’ha acollit al teletreball. La Cope també ha restringit l’accés a les instal·lacions, per la qual cosa tota la labor es realitza mitjançant el telèfon, quant a entrevistes i recopilació d’informació es refereix, més enllà dels canals oficials que estan proporcionant dades del coronavirus.

Pascual detalla que han implantat totes les mesures de seguretat i d’higiene necessàries, mentre que si que han vist afectada la seua programació, concretament, amb l’eliminació puntual del magazine que realitzaven, espai que ara cobreix la cadena a nivell nacional, encara que s’han incorporat dues finestres noves de 10 minuts cadascuna per a comentar l’actualitat local i comarcal, que se suma als habituals informatius diaris.

A nivell digital, tant ARA Multimèdia com Página66, s’han acollit al teletreball.
En el cas del primer mig esmentat, Lliris Silvestre comenta que la roda de premsa de la Associació de Sant Jordi del divendres de la setmana passada va ser l’últim acte al qual va acudir ARA Multimèdia, i que llevat que siga imprescindible, com per exemple, fer una foto puntual, els periodistes d’aquest mitjà estan romanent a les seues cases i realitzant la labor mitjançant el telèfon. “Sentim que hem d’estar en el lloc de la notícia però això propiciaria empitjorar la situació”, argumenta Silvestre qui ressalta la dificultat que estan tenint els mitjans de comunicació “per a confirmar les informacions”, alguna cosa en el que coincideixen la resta de periodistes de la ciutat.

Página66 ha traslladat el plató i la redacció a casa per a comptar amb l’equip necessari per a realitzar videoconferències i mantindre informats als lectors respecte al tema del coronavirus, però també estan recopilant vídeos de diferents moments per a rememorar alguns esdeveniments o situacions destacades, fent una combinació d’informació i d’entreteniment.

TvA, és a dir, la televisió d’Alcoi, ha reduït el treball als serveis mínims, pel fet que per al desenvolupament del seu treball és necessari eixir al carrer i prendre imatges, potenciant l’apartat digital del mitjà, informant de totes les novetats i informacions a través de la seua pàgina web.

Nando Rico, de TvA detalla que estan “produint el mínim” i que alguns dels treballadors s’han acollit al teletreball, sent de nou, el telèfon i les noves tecnologies els millors aliats per a aconseguir la informació i explicar-la posteriorment en una situació tan nova a la qual tots els mitjans de comunicació estem tractant d’adaptar-nos per a seguir al capdavant de la labor informativa, i anteposant el periodisme malgrat les dures circumstàncies.

Foto: Ismael Mayor, de Radi Alcoi, s’ha acollit al teletreball

Send this to a friend