La pandèmia redueix l’activitat en els polígons

Les primeres conseqüències del Covid-19, no relacionades amb la salut, no han tardat a arribar i és que durant la primera setmana en estat d’alarma els polígons industrials d’Alcoi han vist reduïda la seua activitat de manera notable.

Són molts els sectors afectats i així s’està reflectint en el dia a dia de les diferents empreses i indústries que conformen el parc empresarial de la ciutat.
Durant la setmana passada encara hi ha hagut moviment en els diferents polígons encara que el flux de treballadors i de vehicles ha sigut inferior al de fa set dies.

La recent paràlisi d’Espanya i la de la resta de països està provocant una caiguda del treball en la majoria d’indústries, excepte en aquelles dedicades a l’elaboració o transport de productes de primera necessitat.

POLÍGON COTES BAIXES
En aquest sentit, el president de l’Associació d’Empresaris del polígon Cotes Baixes, Ramón Juan apunta al fet que aquest fet es demostra “en el baròmetre de les cues que es feien habitualment entre les 13’30 i les 14 hores” coincidint amb l’horari d’eixida de les empreses, i que durant aquesta setmana no s’han creat.

Juan assenyala que efectivament hi ha hagut “una baixada en el treball”, i afig que el polígon de Cotes Baixes ha vist reduïda la seua activitat durant aquesta setmana en “un 50% menys” i que quant al treball concret d’alguns negocis, aquesta reducció “és del 80%”.

“En el cas de les oficines hi ha algunes treballant des de casa”, però recalca que hi ha molts llocs de treball que no compten amb aqueixa opció.

Malgrat aquesta diferència, la repercussió negativa està aconseguit la majoria d’indústries, i a tots els departaments que es troben dins d’elles.

POLÍGON LA BENIATA
Per part seua, Víctor Gandia, dirigent d’una empresa de transports en el Santiago Payá, xifra en un descens “del 30%” l’activitat durant aquesta setmana i assenyala que, dins del que cap, al llarg d’aquests dies “hi ha hagut certa normalitat”, però preveu que això serà molt diferent de cara a aquesta setmana vinent.

Gandia indica que “els que poden treballar, no poden expedir” ni a nivell nacional ni internacional a causa de les restriccions de moviment a conseqüència de l’estat d’alarma, la qual cosa òbviament, dificulta la continuïtat del procés de producció així com l’entrada de comandes a les diferents indústries.

El president de la Beniata reconeix que “el pànic no ens ha entrat encara, estem digerint la situació” i es mostra convençut que aquesta situació “ens afectarà a tots en tot”. Gandia afig que “el tancament dels comerços” ha sigut un dels aspectes que ha incidit en les conseqüències en la indústria i avalua, a nivell general i no sols en l’econòmic, la situació actual “que estem vivint” de “caòtica”.

VALORACIÓ FEDAC I CAMBRA
Respecte a aquest mateix tema, el de la indústria a Alcoi i a la comarca, Fedac i la Cambra de Comerç al·leguen conjuntament, en un comunicat, que a tots dos òrgans els “consta que les empreses estan extremant totes les mesures de seguretat en el treball requerides i que les plantes de producció no han parat de manera majoritària”.

En contraposició, apunten que “no succeeix el mateix amb xicotets comerços, PIMES i autònoms, que per força han hagut de cessar temporalment la seua activitat”, per als qui consideren “vital” que reben ajudes o estiguen exempts de les quotes.

Foto: L’activitat es ressent en els polígons, en la imatge el de Cotes Baixes | Xavi Terol

Send this to a friend