“L’eix industrial Ibi-Alcoi-Ontinyent té una gran capacitat productiva”
Lluny de la percepció generalitzada que Alcoi o Ontinyent són dues ciutats lligades únicament al sector tèxtil o que Ibi és la ciutat del joguet, la realitat indica una altra cosa molt diferent. Ho afirmen els membres de la Plataforma per la Reindustrialització Territorial integrada per FEDAC, IBIAE i COEVAL, que van més enllà i afirmen amb total rotunditat que l’eix industrial que conformen Ibi-Alcoi-Ontinyent “té capacitat per a realitzar tot el procés de fabricació pràcticament de qualsevol producte”.
El tèxtil i el joguet, és cert, continuen sent sectors que mantenen una forta implantació en el territori, però no ho és menys que han sorgit nous sectors i que les seues empreses tradicionals s’han anat adaptant per a oferir productes i serveis que van més enllà de la fabricació de tèxtils per a la decoració o joguets. Serveis i productes adaptats a altres sectors. El joguet, revela el DNI industrial, representa “només l’11% de la indústria de la Foia”, apunta Héctor Torrente qui al costat de Pedro Prieto representen a IBIAE en un recent desdejuni empresarial compartit amb Rafael Francés (FEDAC), Vicent Donat i Javier Cabedo (COEVAL) i els directors dels periòdics de l’eix industrial: El Nostre Ciutat, el Periòdic d’Ontinyent, Loclar (Ontinyent) i Escaparate (Ibi).
Admet la plataforma que potser no s’ha sabut transmetre que la indústria té futur. “Moltes vegades els pares tractem que els nostres fills no s’incorporen al mateix sector en el qual hem treballat nosaltres. No obstant això, no els hem dit que els cicles formatius enfocats a la indústria de la zona tenen un 99% d’ocupabilitat”.
Amb aqueixa visió de formació de futurs treballadors, la plataforma estima que l’FP “jugarà un paper important en el futur del territori”. I concreten que tant a Alcoi, com a Ontinyent, amb l’FP tèxtil, i Ibi, amb motles i plàstics, s’estan desenvolupant experiències positives “amb cicles en els quals els alumnes cobren per estudiar i realitzen pràctiques en empreses i adquireixen una experiència adequada a la realitat professional”.
La formació, afigen des de la Plataforma, “ha de ser dinàmica i seguir les necessitats que tinga la indústria a cada moment”, una indústria que “abans es basava en les màquines i ara ha de fer-ho en les persones” i que també ha d’anar acompanyada d’un canvi en les empreses que han de fer atractiva la seua oferta “amb ocupacions de qualitat, reconeguts i remunerats adequadament”.
Foto: Els dirigents de l’eix industrial i els directors dels periòdics de la zona, després de la reunió mantinguda.