Covid-19, una afecció especialment greu per a majors i malalts crònics

Els coronavirus són una àmplia família de virus que van des d’un refredat comú fins a malalties greus. En aquest cas, el Covid-19 és un virus que va ser notificat per primera vegada el 31 de desembre de 2019 a la ciutat de Wuhan (la Xina) i que afecta greument la salut de les persones.

Amb més de 18.000 contagiats ja per tota Espanya, i més de 900 casos a la Comunitat Valenciana, aquest virus es contagia ràpidament amb les secrecions que una persona contagiada emet en tossir o esternudar. Si les persones que estan al costat respiren o toquen un objecte on estiguen depositades aquestes partícules, portant-se posteriorment la mà al seu nas, ulls o boca, quedarà també contagiada.

SÍMPTOMES COMUNS
Les persones infectades tenen símptomes comuns com a tos, febre i sensació de falta d’aire, no obstant això, en alguns casos excepcionals poden patir també diarrea o dolor abdominal.

Aquests símptomes que caracteritzen al virus Covid-19 afecten lleument la gran majoria de casos, però en persones de edat avançada o amb malalties cròniques poden arribar a causar la mort.

En concret, entre les persones més vulnerables estan els majors de 60 anys, i les persones amb hipertensió arterial, diabetis, malalties cardiovasculars, malalties pulmonars cròniques, càncer, immunodeficiències i embarassades.

MESURES PER A EVITAR EL CONTAGI
Amb la finalitat de protegir-se i evitar el contagi, hi ha una sèrie de mesures que s’han de complir a nivell personal com llavar-se constantment les mans amb aigua i sabó i amb solucions alcohòliques, tossir o esternudar cobrint la boca i el nas amb un mocador d’un sol ús o en el colze i evitar tocar-se els ulls, el nas o la boca, ja que les mans faciliten la seua transmissió.

A més d’aquestes mesures, la major recomanació és quedar-se a casa evitant així l’ús de transport públic i freqüentar llocs concorreguts.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana ha creat un formulari autotest amb la finalitat de resoldre dubtes sobre aquesta alarma sanitària. Aquest test online disposa de quatre apartats: ‘Tinc símptomes i em preocupa que puga ser per coronavirus’, ‘Estic aïllat a casa’, ‘He donat positiu per coronavirus’ i ‘Tinc dubtes sobre temes relacionats amb el coronavirus’. Per a accedir s’ha d’introduir el següent link: http://coronavirusautotest.san.gva.es

Foto: Accessos a Urgències de l’Hospital Verge dels Lliris

Send this to a friend