La revolució educacional de ‘Picades contra el Vidre’

1_web-3.jpg

La por al canvi, al rebuig i a fallar no va impedir a un grup de professors de l’IES Cotes a iniciar un canvi en el model educatiu, el principal objectiu del qual era centrar-se en les persones, educant mitjançant els valors i no sols en els coneixements.

Aquesta decisió, presa també en altres centres a nivell nacional, s’ha plasmat en el documental ‘Picades contra el Vidre’, que protagonitza el centre alcoià i que s’ha projectat aquesta setmana en la Sala d’actes de l’IVAM CADA Alcoi davant la presència de nombrós públic, en els tres dies en què s’ha projectat.

El documental mostra el testimoniatge de professors, pares, mares i estudiants de 1r d’ESO, que estaven tant a favor com en contra del canvi de dinàmica proposat.

També plasma algunes de les activitats que es duen a terme a Cotes Baixes, i que aporten coneixements malgrat no pertànyer al ‘tradicional’ sistema, que es basa a “aprendre per a després posar-lo en l’examen i oblidar-lo”.

Durant el seu testimoniatge, una mare va al·legar que el seu fill li deia que s’avorria en classe i que no aconseguia aprendre encara que tinguera ganes d’això. Per a fer front a aquestes situacions i erradicar-les, en el curs 2017-2018 Cotes Baixes va posar en marxa aquest canvi, malgrat tindre “por al fet que els alumnes no responguen, al fet que això no isca bé” i tenint en compte que perquè això tirara avant era necessari que el triangle entre professors, alumnes i la família estiguera tancat i d’acord. Per a això, el centre va prendre com a referència les estructures d’altres col·legis en els quals ha funcionat aqueixa modificació.

“A les aules ensenyem ideals, però en la realitat és diferent”. Aquesta és l’afirmació d’una docent de Cotes Baixes, que apareix en el documental, per la qual cosa, aquest canvi també pretén “ensenyar a viure” als alumnes i que formen part activa de la societat i que creguen en les seues capacitats perquè “tots tenim coses que sabem fer bé”.

‘Picades contra el Vidre’ també mostra el testimoniatge d’altres centres espanyols en els quals s’ha dut a terme un nou model educatiu, a més d’aparéixer el professor César Bona, un docent espanyol molt destacat, que va ser nominat al ‘Nobel’ dels professors. Bona assegura en el documental que “no hi ha temps per a conéixer als xiquets, als adolescents”.

1_web-3.jpg

El dijous va haver-hi també una taula redona, en la qual va participar el conseller d’Educació de la Generalitat, Vicent Marzà; el director de Cotes Baixes, Fernando Sansaloni; el codirector del documental, Rafa Molés; la directora de ACTIU, Soledat Berbegal i l’alumna i participant en el documental, Vega Pérez. Marzà assegura que “treballs com aquest so molt necessaris. El professorat ha de prendre partit perquè a les nostres aules s’evite renunciar a les actituds democràtiques, participatives, inclusives i diverses”.

Foto: Un instant de la taula redona celebrada el dijous | Xavi Terol

Send this to a friend