Iniciativa per la Gestió Pública de l’Aigua d’Alcoi, en una consulta de Nacions Unides

La Iniciativa per la Gestió Pública de l’Aigua d’Alcoi ha estat present en una trobada a Madrid amb el Relator Especial de Nacions Unides pels Drets Humans a l’aigua potable i sanejament.

L’objectiu d’aquesta reunió, era recaptar informació sobre la privatització d’aquest servei i el seu impacte en els drets humans, per a posteriorment elaborar un informe que es presentarà en l’assemblea general de les Nacions Unides al juliol de l’any que ve.

La plataforma alcoiana va ser una de les convidades conjuntament amb altres espanyoles, ja que en total, en la consulta van participar 20 assistents, entre els quals hi havia ONG, col·lectius socials, ajuntaments, universitats, a més d’institucions i actors de l’àmbit privat.

Iniciativa per l’Aigua va parlar al Relator sobre alguns dels problemes detectats a la ciutat, com per exemple, el “ús no finalista del cànon concessional”, és a dir, que, segons explica aquesta plataforma, “els diners del cànon, ingressat en l’inici de la privatització, no es destina a millores en el servei d’aigües”, a més del “encariment del servei, la deterioració de la qualitat de l’aigua”, al qual fan al·lusió per el “problema de la legionel·la i la hipercloració”, així com van fer al·lusió a la “falta de transparència en la gestió, la dificultat per a accedir a la informació, l’incompliment del pla d’inversions” i al fet que s’ha assumit “per part municipal despeses que corresponen a l’empresa concessionària”.

Aquestes consultes ja s’han realitzat a Ginebra i Nova York, a més d’online. Tot això té la finalitat que l’informe detallat siga emprat pels governs i estats, i que es coneguen els “riscos que té la privatització dels serveis relacionats amb l’aigua”, i també les “salvaguardes que s’han de tindre en compte per a minimitzar els riscos i els impactes sobre els drets humans”.

Foto: Imatge de la trobada amb el Relator de Nacions Unides a Madrid

Advertisements

Send this to a friend