Mónica Jover fila el passat i el present
El binomi Alcoi-Indústria és el protagonista de les noves obres de l’artista alcoiana Mónica Jover, que es poden contemplar en l’hall d’IVAM CADA Alcoi.
Dues peces: passat i present, de 2’60 per 4’70 metres cadascuna i unides en l’espai per fils tibats, són el resultat del projecte de Jover com a guanyadora d’una de les ajudes Llançadora, impulsades pel departament de Cultura de l’Ajuntament d’Alcoi, i que continuaran, amb caràcter bianual, segons va anunciar l’edil de Cultura, Raül Llopis, en la inauguració de la mostra de Jover.
Llopis va assegurar que les obres de l’artista alcoiana, situades en l’hall de les instal·lacions, “representen el que es veurà el lloc on entren els visitants, art contemporani”.
El de Jover és el tercer i últim projecte Llançadora que es presenta després del treball realitzat pel grup Júlia i per Edu Comelles.
L’artista va explicar, després de rebre als assistents en el vestíbul de l’IVAM CADA Alcoi el procés d’elaboració, que va començar prèviament el mes d’agost amb una investigació històrica.
Jover va detallar que “les obres estan pensades per al vestíbul” de l’IVAM CADA Alcoi i que anteriorment no havia treballat amb peces “d’aqueixa grandària”, la qual cosa li ha obligat a desenvolupar-les en un altre lloc que no va ser el pensat des d’un principi a més d’haver de reforçar el llenç per a evitar el seu trencament.
D’una banda, l’obra passat, inclou unes figures circulars inspirades en els cartons del picaje tèxtil i uns cercles que, “simbòlicament representen la suma d’esforços col·lectius realitzats a la ciutat per a la consecució del progrés de mans del desenvolupament industrial”, segons va comptar la mateixa Jover en l’explicació. I que la “suma d’esforços” va augmentant fins que es crea l’aparició del fil que sale de la pròpia obra, i que al seu torn està precedit per una explosió de cercles com una analogia a l’explosió industrial que va transformar la ciutat.
Per l’altra, present, mitjançant el degradat cromàtic també fa un símil històric a la indústria, sent el groc una metàfora de la riquesa econòmica, mentre que el verd representa la naturalesa de l’entorn de la ciutat i el granat-negre representa la part fosca de la història industrial d’Alcoi, com les condicions laborals o el sofriment obrer.
El fil és el nexe d’unió de totes dues peces pictòriques, que també, és un element emprat en l’obra més actual de Mónica Jover com ja es va veure en la Capella de l’Antic Asil i a Alacant. L’artista alcoiana va triar aquest material perquè considera que és el símbol tèxtil per excel·lència, amb el qual a més ha aconseguit que la mirada isca d’una obra per a dirigir-se a l’altra malgrat estar a diversos metres de distància.
Jover va explicar que l’obtenció de l’ajuda Llançadora li ha donat la possibilitat de desenvolupar aquest projecte que parla de la indústria i de la història de la ciutat, igual que succeeix amb el propi lloc on estan situades les obres, l’antic Mont de Pietat.