Implanten un projecte pilot de sostenibilitat en la depuradora

L’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) d’Alcoi compta amb una planta pilot en la qual s’aplicaran diversos processos biotecnològics, mitjançant els quals es pretén estudiar com aquests poden transformar els residus en recursos i nous productes, com per exemple bioplásticos, biogàs i biofertilizantes.

La intenció d’aquest projecte és transformar el procés convencional de tractament dels llots en una biorrefinería, que serà capaç de generar aquests productes.

El projecte rep el nom de Bioedaria, és una iniciativa de FACSA, una empresa que gestiona el cicle integral de l’aigua i compta amb finançament de l’Agència Valenciana d’Innovació, i a més, en ella col·labora el Centre Tecnològic AINIA mitjançant l’experimentació a escala de laboratori i l’assessorament tècnic durant el temps que estiga en marxa la planta pilot en la depuradora d’Alcoi.

La duració prevista de Bioedaria és de dos anys i es tracta de un innovador projecte d’investigació que contribuirà a promoure un model de gestió d’economia circular a l’entorn de les EDAR, amb la finalitat de valorar i donar una segona vida als residus, reduint al seu torn al màxim la fracció que acaba en els abocadors.

L’elecció de la depuradora d’Alcoi es deu al fet que és l’única d’Espanya que disposa de un sistema de digestió anaeròbia de doble fase de temperatura, la qual cosa facilitarà la implementació d’aquesta mena de tecnologia, sempre que, el projecte es desenvolupe finalment a escala real.

Aquest sistema de digestió és un procés que té lloc en absència de l’oxigen, en el qual, part de la matèria orgànica es transforma en una mescla de gasos i aconsegueix que la matèria orgànica es descomponga en compostos més senzills.

La revaloració de llots de depuradora és a més un dels objectius principals determinats per l’Agència Valenciana d’Innovació.

Foto: El projecte consisteix en la transformació de llots en recursos i nous productes

Advertisements

Send this to a friend