L’Oficina de Víctimes maneja 324 casos de maltractament a Alcoi

La major conscienciació està fent que augmente l’activitat judicial relacionada amb la violència de gènere en incrementar-se les denúncies interposades per aquest motiu. L’Oficina d’Atenció a les Víctimes del Delicte (OAVD) d’Alcoi té oberts en aquests moments un total de 466 expedients i d’ells fins a 324, és a dir, pràcticament un 70% corresponen a casos vinculats amb la violència masclista.

Aquesta proporció, a més, és huit punts superior al conjunt de la Comunitat Valenciana, que compta amb un total de 24 oficines repartides per les tres províncies (huit a Alacant).

Aquesta dada, extret de la memòria d’activitat de les OAVD que publica la Conselleria de Justícia, pertany a l’any passat, últim que es té registrat. Una memòria que no detalla per oficines però que llança una dada important i és que en general s’ha incrementat el nombre d’expedients vinculats a l’atenció a víctimes de violència de gènere en un 24% respecte a l’any anterior. Així mateix, concreta que en relació a les dones ateses, al voltant del 25% es troba en edats compreses entre 31 i 40 anys i quasi el 20% té entre 41 i 50, alhora que del total de víctimes, un 42% té fills.

Respecte a l’any en curs, estan disponibles les dades referides al primer trimestre de 2019, període en què s’emportaven acumulats un total de 106 expedients, dels quals 66 estan vinculats a casos de maltractaments cap a la dona, la qual cosa significa un 62% del total. Aquesta dinàmica porta a pensar que enguany es pot produir un nou augment en relació a 2018.

RECURSOS EXISTENTS A ALCOI
En 2018 i 2019 l’Ajuntament alcoià ha augmentat el personal del departament d’igualtat, però abans ja es va aprovar un pla municipal en aquesta matèria i s’han dut a terme diferents campanyes de conscienciació contra les agressions sexistes.

A més, en 2016 Alcoi es va incorporar al sistema Virgen de la Secretaria d’Estat de Seguretat del Ministeri de l’Interior, amb l’objectiu d’aglutinar a les diferents institucions públiques amb competències sobre violència de gènere.

Un altre dels projectes importants completats per l’Ajuntament ha sigut un protocol d’actuació municipal, que recull recursos com la OAVD, Creu Roja, Acovifa, així com uns altres d’àmbit provincial: Centre Dona 24 hores, situat a Alacant, i el Centre Dona Itinerant, situat a Elda, però que para atenció psicològica a aquesta comarca.

Foto: Oficina d’Atenció a les Víctimes del Delicte d’Alcoi, situada en la seu judicial de la Placeta de la Mare de Déu | Arxiu

Advertisements

Send this to a friend