El 82% dels xiquets juguen menys temps del recomanat segons la Guia AIJU 2019-2020

L’Institut Tecnològic de producte infantil i d’oci-AIJU, ha presentat recentment la Guia AIJU 2019-2020, que en aquesta 29 edició s’ha centrat especialment en el temps de joc en la infància. Segons es plasma en aquesta publicació, els xiquets de 0 a 12 anys juguen menys temps del recomanat per experts, tant a l’aire lliure com a l’interior de l’habitatge.

Aquestes són les conclusions dels resultats obtinguts després d’una investigació en la qual han participat més de 600 famílies amb fills/as entre els 0 i 12 anys que viuen a Espanya.

La Guia AIJU és una realitat any rere any gràcies al finançament de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) dins de la línia de fons GVA. D’altra banda, aquest projecte és l’únic a nivell nacional que compta amb observació del joc amb joguets en un entorn lliure d’almenys 100 hores, anàlisi pedagògica i d’utilització, així com l’estudi d’adequació a discapacitats, valoració, selecció final per experts i una xarxa de col·laboració per a la seua distribució.

D’aquesta manera, de la Guia AIJU s’extrau que el 82 dels xiquets de 0 a 12 anys a Espanya juga menys temps del recomanat, és a dir, menys de 2 hores. El coordinador de l’àrea d’investigació de l’usuari infantil de AIJU, Pablo Busó, explica que “en el cas dels xiquets de 0 a 3 anys, el temps destinat a realitzar activitats en l’exterior se situa en 1 hora i 25 minuts”, i continua explicant que “els xiquets de 10 a 12 anys són els que menys juguen a l’aire lliure, el 94% d’ells juguen per davall del temps recomanat, amb una mitjana de 35 minuts”.

Els experts determinen que el joc a l’aire lliure és un dels més importants ja que afavoreix l’equilibri entre el desenvolupament físic i intel·lectual, per la qual cosa es recomana una hora com a mínim, temps que hauria de ser superior a les dues hores en el cas dels més xicotets.

D’altra banda, el joc a l’interior també és important per al desenvolupament infantil, ja que els xiquets desenvolupen destreses motores, emocionals, socials, intel·lectuals o de llenguatge. Per tot això, el recomanable és que els xiquets juguen a l’interior un mínim de 45 minuts i de fins a una hora i mitja en el cas dels més xicotets. En aquest sentit, i a pesar que el temps mitjà és d’una hora i 50 minuts en xiquets de 0 a 12 anys, el 35% d’ells juga menys temps del recomanat, sent una vegada més els de 10 i 12 anys els que menys juguen.

El conseller d’Economia Sostenible, Rafael Climent, va acudir a la presentació de la Guia AIJU, al costat d’altres representants de l’Institut Tecnològic.

Foto: El conseller Rafael Climent va acudir a la presentació de la Guia AIJU | AIJU

Send this to a friend