Els tributs de 2020 incideixen en l’ocupació i la sostenibilitat

Els alcoians pagaran menys impostos a l’any que ve sobre la base de la modificació d’ordenances fiscals que va aprovar ahir l’Ajuntament. Les modificacions aplicades a tributs com l’IBI (Impost sobre Béns immobles), el ICIO (Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres), o la taxa del fem, bonifiquen als contribuents responent a criteris de sostenibilitat ambiental i foment de l’ocupació. Així, per exemple, es premiarà a aquelles empreses i establiments que reciclen, com també hi haurà rebaixes dirigides a l’atracció de negocis i la creació d’ocupació.

La regidora d’Hisenda, Vanessa Moltó, explica que les modificacions d’enguany són de caràcter tècnic, per la qual cosa no introdueixen cap canvi substancial, com ja va ocórrer, recorda, en anys anteriors amb bonificacions a l’IBI que vénen beneficiant a més de 1.300 famílies, o també l’augment d’avantatges fiscals per a unitats monoparentals i famílies nombroses, en aquest cas en tributs com la taxa del fem. “Reiterar que els canvis introduïts, que per a res és una política de tributs continuista, com s’ha dit des de l’oposició, segueix sota aqueixa òptica d’anys anteriors que qui menys té, menys paga”, assenyalava ahir la regidora després del Ple municipal en el qual el govern va donar llum verda a les ordenances de 2020.

Detalladament, Moltó destaca que en el cas de l’IBI, les empreses o habitatges que justifiquen que almenys un 20% de l’energia consumida procedeix de fonts renovables, la bonificació serà del 50%, el mateix que per a l’IAE (Impost sobre Activitat Econòmiques), d’acord amb altres ajuntaments de la zona on s’ha aplicat la mateixa mesura.

Respecte a l’impost sobre vehicles de tracció mecànica, la novetat és que s’ha aprovat la reducció de la bonificació al 50% de l’impost de circulació en vehicles de més de 25 anys i es condiciona aquest incentiu al fet que el propietari tramite la qualificació del vehicle en qüestió com a històric. L’objectiu, tal com explica l’edil d’Hisenda, és contribuir a la renovació del parc automobilístic, la qual cosa redunda en una rebaixa dels nivells de contaminació que produeixen els cotxes antics.

D’altra banda, a proposta de Compromís s’han introduït dues modificacions, d’una banda en l’impost del fem, ja que empreses, establiments comercials i hostaleria veuran reduït en un 30% l’import d’aquest rebut si s’acullen als plans municipals de gestió de residus i eficiència mediambiental, és a dir, si reciclen els seus fems. A més, totes les intervencions que els particulars realitzen en les façanes d’edificis de més de 40 anys en tota la ciutat, se’ls aplicarà una rebaixa del 95% sobre l’impost del ICIO.

D’altra banda, s’han adoptat una sèrie de mesures encaminades al foment de l’ocupació que es concreten en la bonificació de fins al 95% a l’IBI per a immobles que alberguen activitats econòmiques que promoguen la contractació de treballadors de manera indefinida, així com una rebaixa de fins al 50% en la quota corresponent de l’Impost sobre Activitats Econòmiques. També incentius en l’impost per a les construccions i instal·lacions (ICIO) d’empreses que suposen increment de la plantilla.

Respecte a la postura de l’oposició municipal a l’hora de recolzar les modificacions proposades, Guanyar s’ha mostrat partidari d’aplicar impostos i taxes “progressives”, apuntant que les mesures aprovades no són “justes, perquè acaben pagant totes les famílies per igual”.

Mentrestant, Podem considera que “s’han de redoblar esforços per a millorar les polítiques d’ingressos i de serveis”, i Ciutadans creu que el govern municipal “ha perdut l’oportunitat de adoptar mesures de reactivació econòmica que és el que realment demanda la ciutat”.

En els mateixos termes s’ha pronunciat el PP, que demanda un major impuls de l’economia i els incentius fiscals. Per a Compromís, finalment, “el continuismo no és bo” i prova d’això, assegura, és la pèrdua d’habitants progressiva.

Foto: Ahir es va celebrar el Ple municipal en el qual es debat la modificació d’impostos i taxes de cara al pròxim any | J.S. S.

Advertisements

Send this to a friend