FEDAC demana “criteris clars” en els concursos públics d’obres

La Federació empresarial de L’Alcoià i El Comtat (FEDAC) sol·licita que les bases i requisits dels concursos públics, especialment d’obres, siguen més clares ja que consideren que alguns d’ells “es presten a la confusió o que no s’apliquen fidelment després del coneixement de l’empresa seleccionada”, segons detalla l’entitat en una nota de premsa.

A pesar que FEDAC valora de manera positiva “la millora dels criteris de transparència per a l’obtenció d’informació sobre la convocatòria de concursos públics”, assegura que ha detectat casos, “sobretot en concursos d’obres en poblacions xicotetes” en els quals hi ha condicions “poc” habituals.

FEDAC detalla que en un dels concursos recents per a una obra, la Federació ha detectat que “es valora que les empreses que opten tinguen seu social el més a prop possible de la població en la qual s’executa l’obra”. L’entitat considera que “la procedència de les optants no hauria de ser un factor determinant en el procés” sobre la base de la concurrència pública. En aquest sentit, en aquest cas, aquesta condició estaria basada en la proximitat de cara a “assegurar una resposta més ràpida davant incidències i reduir els costos mediambientals derivats de la distància del lloc de treball a reatlitzar, afavorint a més l’Economia circular”. La Federació destaca que malgrat la inclusió d’aquesta condició en el plec d’un concurs especifique, el resultat va ser que “l’empresa adjudicatària té la seua seu social a 75 quilòmetres de distància, encara que va llogar un local en la localitat”.

D’altra banda, assenyalen que normalment, “per a la vista prèvia a l’emplaçament objecte del contracte” s’estipulen diverses dates i que en un cas concret, “el consistori en qüestió la limita a un sol dia”.

Amb tot, FEDAC apunta que els requisits esmentats “s’emmarquen en la legalitat però limiten i dificulten el procés de selecció de les empreses que concorren a una obra pública, i proposa que siguen requisits més clars, oberts i flexibles sense que limite la presència de cap candidat”.

FOTO. Natxo Gómez, president de FEDAC

Send this to a friend