Banyeres celebra el lliurament dels Premis 9 d’Octubre

El dissabte es van entregar a la Casa de Cultura de Banyeres de Mariola els ‘Premis 9 d’Octubre’ que promou el Col·lectiu Serrella d’aquesta localitat. Aquests, guardons s’atorguen per a posar en valor la promoció, ús i difusió de la llengua valenciana en els diferents àmbits. Va presentar l’acte Vicent Belda, component de la institució organitzadora.

El primer d’ells, que rep el nom ‘Col·lectiu Serrella’ de l’entitat organitzadora, va anar per al banyerense Luis Doménech Albero ‘Casporrí’, pel seu paper en el coneixement de la naturalesa i de la fauna de l’entorn natural de la localitat, de qui es va dir que va arribar a compartir experiències amb el famós etnobotanic valencià Joan Pellicer.

El premi denominat ‘Ángela Sempere’ va ser per a María Conca Martínez, professora universitària i escriptora natural de Beneixama, per la seua labor en el camp de la docència i defensa de la llengua.

Finalment, el nominat ‘Premi Barcella’ es va atorgar al Col·lectiu Mussol de Banyeres de Mariola, promotor entre altres esdeveniments del “Mariola Rock” solidari, que en els últims anys ha destinat el rendiment d’aquest concert a associacions amb finalitats benèfics i assistencials.

Abans del lliurament dels premis es va oferir una conferencia-col·loqui a càrrec de Francesc J. Hernàndez, professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València. La elocución, denominada ‘El tio Canya ha mort. Estat actual i perspectives del valencià en un món globalitzat’, va versar sobre les diferents dades estadístiques que existeixen sobre l’ús de la llengua valenciana en l’àmbit de Castelló, València i Alacant.

Foto: Guardonats dels Premis 9 d’Octubre 2019 | P.V.

Send this to a friend