Tres investigadors del Campus d’Alcoi de la UPV dissenyen dispositius acumuladors de càrrega

Tres investigadors del Grup de Electrocatálisis, Síntesi Electroquímica i caracterització de Polímers (GESEP) del Campus d’Alcoi de la UPV han desenvolupat uns ‘supercondensadors’, és a dir, dispositius acumuladors de càrrega, en materials tèxtils.

Aquest projecte ideat i dissenyat per Francisco J. Cases, José Antonio Bonastre i Javier Fernández, es basa en el potencial del carbó actiu, el grafé i polianilina.

El desenvolupament d’aquest disseny es realitza a partir de la reducció electroquímica de l’òxid de grafé sobre la superfície del carbó actiu i posterior electrosíntesis de polianilina, o en paraules del director del GESEP, Francisco Cases, “hem obtingut uns nous acumuladors de càrrega elèctrica amb valors de potència específica molt competitius, que podrien ser utilitzats per a carregar les bateries de diferents dispositius”, Cases prossegueix explicant que “els supercondensadors són desenvolupats sobre materials tèxtils, i per tant les relaciones volum/massa i superfície/massa són molt elevades, d’ací el seu enorme potencial. I com a materials tèxtils, aquests supercondensadors podrien ser de xicotetes dimensions per a proveir d’energia als dispositius mòbils, des del nostre telèfon, fins a una tauleta o un portàtil”.

Aquests nous dispositius suporten 1.000 cicles de càrrega i descàrrega, la qual cosa equival “a tres anys de càrrega i descàrrega diària d’un mòbil”, segons detalla Bonastre.

La revista European Polymer Journal s’ha fet eco del disseny dels tres investigadors del Campus d’Alcoi, amb el qual també s’han fet proves de càrrega com una alternativa a les bateries de liti o les piles de combustible, a més del tractament d’aigües residuals mitjançant electrolisis i fins i tot aplicacions biomèdiques. En el primer cas ja s’han realitzat els primers tantejos “per a la descoloració d’aigües residuals tèxtils, amb un resultats preliminars molt prometedors”, al·lega Cases.

Foto: Els investigadors Javier Fernández, Francisco Cases i José Antonio Bonastre.

Advertisements

Send this to a friend