El banc de sang María Auxiliadora de Banyeres celebra la seua 50 aniversari

El Banc de Sang ‘María Auxiliadora’ de Banyeres va complir en vespres de les Festes de la Relíquia la seua 50 aniversari. Així ho ha explicat Miguel Sempere, un dels fundadors i coordinadors d’aquesta iniciativa durant moltíssims anys, qui al seu torn va donar compte de l’efemèride en la seua “Crònica de les Festes” publicada en l’última Revista-Programa de Festes.

Segons relata, el de Banyeres va ser un dels primers Bancs de Sang d’Espanya. Es va crear en 1969, deu anys després que el d’Alcoi. Va ser iniciativa d’un grup de dones i homes adscrits a diferents grups parroquials i, a partir d’aquest moment, durant dècades, es va oferir la sang que es necessitava “braç a braç” als malalts, constituint l’origen dels actuals Centres Oficials de Transfusions. Des de llavors han sigut milers les donacions realitzades i, per descomptat, milers les vides que s’han salvat.

Al principi els equips d’extracció atenien els donants a la Casa Abadia, fent-se més tard en l’edifici de la Mútua, en la plaça dels Plàtans, i més tard ja, en el Centre de Salut. Existia un fitxer amb les dades dels donants, organitzat per grups sanguinis. El mateix Miguel, així com el recordat Matías Sanfrancisco s’encarregaven de contactar amb els donants cada vegada que s’organitzava una campanya.

Després de la fundació de Creu Roja en Banyeres, el Banc de Sang es va unir a aquesta institució, formant part d’ella. Des de la creació dels Centres de Transfusions, les donacions es promouen directament des d’aquests organismes, realitzant-se col·lectes en la localitat amb una periodicitat mensual.

Foto: Donació de sang en l’antic Centre de Salut.

Send this to a friend