Les mans, el vehicle de transmissió més comuna de patògens

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Higiene de Mans, el Grup Vithas ha posat en marxa una campanya divulgativa i de conscienciació entre professionals i ciutadania sobre la importància de la rentada de mans per a evitar la transmissió de gèrmens i previndre infeccions.

Les mans són el vehicle de transmissió més comuna de patògens associats a les cures de la salut, per la qual cosa la seua rentada és una de les accions més senzilles i amb major impacte en la prevenció del contagi de malalties. Cal assenyalar que, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), en els últims anys la higiene de mans en l’atenció sanitària ha salvat milions de vides i és un indicador de la qualitat de la seguretat dels sistemes de salut.

Els bacteris estan presents en la pell dels pacients i en els objectes que li envolten, per la qual cosa els propis pacients, els visitants i els professionals sanitaris poden contaminar les seues mans, si han tingut contacte directe o indirecte amb aquests microorganismes.

Durant les tasques habituals d’assistència sanitària, els professionals poden contaminar les seues mans amb fins a 1.000 unitats formadores de colònies (UFC) de Klebsiella spp, un bacteri altament transmissible. Per aqueix motiu, la prevenció és fonamental en l’àmbit sanitari, per la qual cosa els moments clau en els quals es recomana netejar les mans són: abans del contacte directe amb el pacient, abans de fer una tasca de neta o asèptica, després del contacte amb el pacient i amb el seu entorn (tocar el llit, baranes, telèfon, etc.), després de l’exposició a fluids corporals i després de tocar-se el nas, boca, ulls, tossir, sonar-se o esternudar.

Així mateix, és aconsellable utilitzar un desinfectant a base d’alcohol quan les mans no estiguen visiblement brutes i llavar-les amb aigua i sabó quan estiguen visiblement brutes, abans de menjar i anar al bany.

Foto: Campaña amb motiu del Dia Mundial de la Higiene de Mans

Send this to a friend