Redactat l’esborrany del Pla Director de la Fàbrica Payá

L’Ajuntament d’Ibi té ja molt avançada, de la mà de les regidories d’Urbanisme i de Museus, la redacció del Pla Director de la Fàbrica Payá que permetrà la rehabilitació de la fàbrica, la musealización de l’espai perquè puga ser visitable així com sol·licitar la declaració de BRL (Bé de Rellevància Local), tant de l’edifici com del contingut, i la posterior declaració de BIC (Bé d’Interés Cultural) com a conjunt arquitectònic i patrimonial de l’antiga fàbrica.

La fàbrica Payá té diferents vèrtexs d’interés patrimonial que estan encara a temps de ser recuperats, consolidar-los per a la seua obertura i conservar-los per al futur. El conjunt d’aquesta antiga mercantil és de potencial interés la seua arquitectura, pionera en l’ús del formigó armat en el primer complex del conjunt fabril, i la seua bellesa industrial, d’important valor arquitectònic. D’altra banda, destacar el seu valor històric immaterial, on la memòria històrica dels iberuts pot aportar testimoniatges molt valuosos per a contextualitzar i interpretar el conjunt i el seu funcionament original a través de la gent que va treballar allí.

Finalment, el conjunt d’objectes i peces, que conformen tot el material existent tant en el seu interior com en els arxius de l’ajuntament, permetran reviure, interpretar i mostrar amb tot luxe de detalls com era la vida quotidiana d’aquesta fàbrica, fonamental per a entendre la indústria de la província d’Alacant en l’època de la seua màxima esplendor.

Foto: L’alcalde va visitar l’interior de la fàbrica acompanyat de dos regidors

Send this to a friend