Dotze mil persones en les primeres Entrades BIC

Les Festes de Moros i Cristians d’Alcoi estrenen la condició de Bé d’Interés Cultural (*BIC), una distinció que se suma a la condició de Festa d’Interés Turístic Internacional. Alcoi viu hui el dia gran de la seua Trilogia festera, el Dia de les Entrades, en el qual les 28 filaes escenificaran l’entrada de les tropes mora i cristiana en la vila.

L’eixida de la filà Tomasinas, hui al matí, suposarà l’inici d’un dels dies més esperats a Alcoi al llarg de l’any. El Dia de les Entrades es viu amb gran emoció a la ciutat per tot el que aquest esdeveniment comporta i a totes les persones a les quals reuneix, que en aquest cas, són al voltant de 12.000 en les desfilades de les entrades, entre festers, ‘boatos’ i músics. A aquesta xifra caldria sumar-li també els espectadors, que enguany aconsegueixen els 20.000 amb els seients de cadires i tribunes, a més de totes les persones que veuen les Entrades des de les seues cases i balcons.

La xifra de participació en les desfilades és similar a la de l’any passat, i en el cas dels càrrecs, els números també són semblants i estan entre les 900 i 1.000 persones.

Les Entrades tenen a diversos personatges assenyalats, entre ells el Sant Jordiet, enguany encarnat per Álvaro Santacreu Piñero de la filà Verds; Mossén Torregrosa, sent Héctor Botí, de la filà Muntanyesos, l’encarregat de donar vida a aquest personatge; a aquests dos cal afegir-li els dos capitans i alferes que posen el segell d’identitat a les festes.

Juan Enrique Miralles és el Capità Cristià per la filà Tomasinas; Modesto Moiña, Alferes Cristià per la filà Muntanyesos; i en el bàndol de la mitja lluna, el Capità Moro és Jorge Candela i l’Alferes, Jorge Doménech. Entorn als personatges esmentats girarà tota l’atenció d’aquests dies, que culminaran el Dia de l’Alardo amb l’aparició de Sant Jordiet.

Aquesta nit s’interpreta l’Himne per a donar pas a una nit que acabarà amb l’inici del Dia de les Entrades.

La música i la dansa, al costat de l’espectacularitat dels vestits i el mestratge dels festers per a fer de cap, així com els increïbles moviments dels cavalls són peces fonamentals perquè les festes siguen un èxit. A això contribueixen les bandes de música, que aquest so al voltant de 70 les que participen, i més d’una desena de ballets.

Les entrades suposen un acte multitudinari que congrega a milers i milers de persones en un dia molt assenyalat que arranca la Trilogia. Els dies següents també hi ha molts actes assenyalats, que podran trobar en la pàgina 10 d’aquest periòdic amb el programa complet.

SEGURETAT

El fet de reunir un número tan elevat de persones obliga al fet que la seguretat siga un punt fort i per a això està previst un dispositiu de 1.200 efectiu entre Policia Local, Policia Nacional, Protecció Civil, voluntaris, Guàrdia Civil, Creu Roja i sanitaris, entre altres mitjans. D’altra banda, i dins dels serveis d’aquests dies, s’han habilitat grans àrees d’aparcament tant en l’accés nord de la ciutat, és a dir, polígons Cotes Baixes, Cotes Altes i plaça Al-Azraq, com en l’accés sud, en l’àrea del Poliesportiu Francisco Laporta i polígon de la Beniata.

A tot això també se li afig un dispositiu especial de neteja, a més dels quals es disposen posteriorment als actes principals de la programació festera.
El dispositiu de seguretat suposa el major fins al moment.

Advertisements

Send this to a friend