Premi a la conservació

La història de dos dels edificis del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València, Ferrándiz y Carbonell, es remunta al segle XX, quan el seu origen era industrial. Entre 1995 i 2005 es va dur a terme la remodelació d’aquestes instal·lacions sota el projecte redactat per l’arquitecte Juan Francisco Picó.

Aquesta important transformació va ser guardonada l’any passat per Hispania Nostra, una entitat l’objectiu principal de la qual és la defensa i promoció del patrimoni cultural i natural. Divendres, aquest premi va ser entregat en el propi Campus d’Alcoi.

El reconeixement s’engloba en la categoria de “Conservació del Patrimoni com a Factor de desenvolupament econòmic i social”, i el projecte dels edificis Ferrándiz y Carbonell, comparteix el premi amb la restauració de la Lògia del jardí de la Casa Palacio de los Ribera en Bornos (Cadis).

Alcoi Industrial va ser l’entitat que va presentar la memòria d’aquest projecte als premis Hispània Nostra, i precisament el seu president, Enrique Masiá va estar present en l’acte que va començar en el Saló de Graus Roberto García Payá de l’Edifici Carbonell del Campus, presidit pel Rector de la UPV, Francisco José Mora. A més, van intervenir l’arquitecte dissenyador del projecte de remodelació de tots dos edificis, Francisco Picó, qui va parlar dels orígens d’aquestes edificacions i dels seus punts forts com “la solidesa de la façana”; el president d’Alcoi Industrial, Enrique Masiá, l’ex alcalde d’Alcoi que presidia el Govern Municipal en el moment de realització de la remodelació, José Sanus; l’ex gerent de la UPV, José Antonio Pérez; el director del Campus d’Alcoi, Juan Ignacio Torregrosa; l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, i la presidenta d’Hispania Nostra, Araceli Pereda qui va valorar el projecte dels edificis com una mica del “passat que serveix per al futur”. Pereda va destacar la dificultat que va suposar adaptar uns edificis d’origen industrial per a les necessitats actuals i educatives.

Posteriorment, es va inaugurar l’exposició de la Fundació Hispania Nostra ‘Reconeixent el patrimoni espanyol a Europa’ a la Sala Multiusos de l’edifici Carbonell, mentre que per a finalitzar aquest acte, es va descobrir una placa commemorativa en la Plaça Ferrándiz y Carbonell que plasma, des de divendres, aquest important reconeixement.

Advertisements

Send this to a friend