Medi Ambient ve actuant contra la processionària des de juliol

El departament de Medi Ambient, a través de l’empresa encarregada del control de plagues, es troba immers en la campanya d’eliminació de la processionària del pi, que suposa un risc per a la salut de les persones i dels animals, ja que presenten pèls urticants. Cap als mesos de febrer, març i abril (depenent de les zones i de la climatologia) les erugues abandonen el niu o borsa baixant a terra i formant les típiques processons, s’ací el seu nom. En aquesta època és si cap en la que major atenció cal prestar, ja que les erugues es troben accessibles a l’abast dels xiquets i de les mascotes.

Cal tindre en compte que en la nostra zona i, per tant, en el terme municipal d’Alcoi, la processionària té un caràcter endèmic i no epidèmic, és a dir, que pel fet que el clima és favorable per al seu desenvolupament, la plaga es troba de forma permanent en el nostre territori.

Respecte a les actuacions que s’han dut a terme dins de la campanya d’enguany, el mes de juliol passat es va realitzar la col·locació de paranys per a la processionària en els punts de major risc. El regidor de Medi Ambient, Jordi Martínez, explica que en relació al problema de la processionària es treballa en dues línies: a nivell preventiu, on s’està provant amb la denominada endoterapia (consisteix en la realització de trepants en el tronc de la conífera per a generar una cambra i omplir-la d’insecticida) i tractaments directes per a l’eliminació d’erugues.

Alguns llocs de control on s’ha dut a terme el parany massiu són el passeig de Cervantes, la Glorieta, el Cementeri Municipal i poliesportiu Francisco Laporta, el Conservatori de Música, voltants del Romeral, poliesportiu de Caramanxel i parc, sota del pont de Sant Jordi, Cantagallet, Camí de la Murtera i Vaguada, entre altres. A més, de manera preventiva, l’empresa responsable ha realitzat la inspecció i tractament dels punts susceptibles de processionària en el nucli urbà, igual que el departament ve derivant a l’empresa des d’el mes de gener passat diferents intervencions, en trobar presència de borses de processionària en el passeig del Viaducte, Cervantes, recinte firal, carrer Albereda a l’altura del Teix, Cantagallet, carrer Filà Cordón i la Glorieta.

Una altra qüestió a tindre en compte són les pinedes situades en propietats i parcel·les privades, on no es pot realitzar cap mena de control i, per tant, serveixen de focus de contaminació de pins pròxims. En aquest sentit, Medi Ambient requereix als propietaris d’aquests terrenys que prenguen les mesures oportunes.

Advertisements

Send this to a friend