Pas avant perquè els Moros i Cristians d’Alcoi siguen BIC

El procés perquè les Festes de Moros i Cristians d’Alcoi siguen declarades Bé d’Interés Cultural (BIC) Immaterial suma una nova adhesió, ja que el ple del Consell Valencià de Cultura ha informat favorablement dita declaració.

El Consell Valencià de Cultura destaca el valor històric de les Festes, unit a la “tradició llegendària de la intervenció miraculosa de Sant Jordi, així com l’enriquiment cultural agregat a la Festa en forma de música, teatre o gastronomia”. Remarca que les celebracions “s’han independitzat dels diferents poders civils i religiosos, en honor d’una participació majoritàriament ciutadana”. Remarca que les Festes han contribuït a la conservació d’oficis tradicionals.

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport va iniciar a l’octubre l’expedient per a declarar BIC Immaterial la Festa de Moros i Cristians d’Alcoi, publicant-lo en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV), avalat pel Servei de Patrimoni Cultural i de la Comissió Tècnica per a l’Estudi i Inventari del Patrimoni Immaterial. Diverses entitats i institucions s’han adherit ja a aquesta petició i el procés finalitzarà amb l’aprovació del Consell, que és qui ratificarà aquesta declaració.

L’Associació de Sant Jordi i l’Ajuntament han treballat de la mà per a obtenir aquesta declaració, i les Festes de Moros i Cristians d’Alcoi seran les primeres i úniques a rebre aquesta declaració englobant la festivitat en el seu conjunt, sense atendre un acte en particular. Per a altres poblacions Cultura obri la porta a declarar BIC actes concrets i molt particulars.

Advertisements

Send this to a friend