Homenatge pòstum a les víctimes del nazisme

“Per a intentar que mai més torne a repetir-se aquesta trista història”. Amb aquestes paraules finalitzava la seua intervenció Carmen Aura, filla de l’alcoià supervivent del camp de concentració nazi de Mauthausen, mort el mes de novembre passat amb quasi cent anys, que va dedicar tota la seua vida a donar a conéixer l’horror que va patir en les seues pròpies carns, per a lluitar així contra la desmemòria. Precisament, aqueix és el títol de la biografia escrita per Paco Blay, Àngel Beneito i Natxo Lara, ‘Francisco Aura Boronat, resistència i dignitat enfront de la desmemòria’, que ha sigut reeditada en castellà, amb portada d’Antoni Miró, com a homenatge pòstum al qual ha sigut l’últim supervivent valencià de la barbàrie nazi, Medalla d’Or d’Alcoi concedida en 2005 i a qui va ser dedicat el pont que uneix els barris de la Zona Nord i el Viaducte.

La reedició del llibre, escrit a manera de reportatge periodístic i que a més conté informació de caràcter històric, porta aparellada una exposició didàctica sota el mateix nom que la publicació, la qual recorrerà els centres educatius de la comarca i seus d’entitats socials que el sol·liciten. La mostra, que durant les pròximes setmanes podrà visitar-se en l’hall de l’Ajuntament, “pretén continuar la labor divulgativa i el compromís de Paco Aura”, van explicar els autors del llibre.

Els actes d’homenatge a Paco Aura, celebrats en la vesprada del dijous, van comptar amb la presència del President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, qui va afirmar que el llegat d’Aura “ha de servir d’antídot per als nous feixismes que poden aparéixer” perquè la democràcia “no és irreversible” i s’ha de “cimentar des de la tolerància”.

Foto: L’exposició pot visitar-se en l’hall de l’Ajuntament. Xavi Terol

Advertisements

Send this to a friend