Consells per a compartir un dècim i evitar problemes si toca, segons l’OCU
Compartir loteria és una tradició nadalenca més. Família, amics, companys de treball, coneguts… tots compartim alguna participació comprada o regalada. Abans del sorteig tot són enhorabones. Després ve la decepció del qual perd, l’alegria dels pocs afortunats que guanyen i, en algunes ocasions, els problemes per a repartir els guanys.
L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ofereix una sèrie de recomanacions de cara a deixar clara la participació en el sorteig. Un dècim de Loteria és un document al portador i, en principi, el premi el rep qui el té en el seu poder. Si comparteixes loteria, n’hi ha prou que el depositari del dècim el fotocopie i entregue a cada participant una còpia signada (amb el nom i el DNI del depositari) en la qual s’indique que tal persona juga en aqueix número, sèrie, fracció i sorteig, una quantitat d’euros determinada. També se sol enviar una foto del dècim per email o per WhatsApp. Els wasaps poden ser una prova, sempre que apareguen les dades del depositari, els participants i la participació de cadascun. No obstant això, si l’altra part impugna aqueixa prova per considerar que s’ha manipulat, caldria demostrar-ho.
En cas de pèrdua o robatori del dècim és fonamental denunciar-lo davant la Policia Nacional o Guàrdia Civil del lloc on va ocórrer el fet. En la denúncia has de fer constar el major nombre de dades possible i totes les circumstàncies del fet, aportar possibles proves —fotos o fotocòpies del dècim—, identificant clarament el document número, sèrie i fracció. A més, cal comunicar per escrit el fet a l’organisme Loteries i Apostes de l’Estat. Amb la denúncia es pot paralitzar el pagament fins que el jutge resolga qui és el vertader amo.
Foto: A l’hora de compartir loteria és important fer-ho constar per escrit.