El cotxe que protegeix als ciclistes

Un enginyer de SEAT i dos companys aficionats al ciclisme comparteixen carretera per a mostrar el funcionament del nou assistent a la conducció del SEAT Tarraco: una ajuda al volant que vol protegir a aquests vehicles de dues rodes involucrats en el 8% dels accidents que es produeixen a Europa. Així és com funciona:

Un cotxe capaç de reconéixer una bicicleta: al volant del SEAT Tarraco, Esteban Alcántara, responsable de Seguretat Activa de SEAT, troba una parella de ciclistes circulant per la mateixa carretera. En acostar-se a ells, “el radar davanter percep la seua presència i, segons la trajectòria i la velocitat de tots dos vehicles, desencadena una sèrie d’accions per a evitar una eventual col·lisió”, comenta.

Cada segon compta: quan l’assistent del SEAT Tarraco detecta que es produirà una col·lisió en 1,5 o 2 segons, activa un avís visual i acústic. Si el conductor no respon, el cotxe acciona automàticament una frenada d’emergència entre 0,8 i 1 segon abans que el possible accident es produïsca. Segons aquest enginyer, en un entorn real de circulació això es tradueix que “si conduïm per una carretera a 72Km/h, el cotxe iniciaria la frenada aproximadament 20 metres abans d’una possible col·lisió”, afig.

1.200 assajos per al seu desenvolupament: és el número de test que s’han realitzat per a posar a prova aquest assistent. Per a això, s’han recreat 450 escenaris diferents en pista. “Es realitzen simulacions en diferents situacions de conducció real. S’utilitzen estructures que reprodueixen les propietats dels diferents usuaris de la via, com a vianants o ciclistes, per a testejar com respon el vehicle en cadascun dels casos”, explica aquest enginyer.

El conductor, el responsable final: Alcántara recorda que els assistents a la conducció són una gran ajuda al volant: “Els sistemes de Seguretat Activa juguen un paper cada vegada més important per a protegir als usuaris de la via i, en alguns casos, poden evitar accidents o minimitzar les seues conseqüències”. No obstant això, aquest expert matisa que la responsabilitat final és sempre de la persona que porta el cotxe. “Aquest tipus d’assistents, en cap cas substitueixen l’obligació del conductor de romandre atent, respectar les normes de circulació, reduir la velocitat i mantindre la distància de seguretat en avançar a un ciclista”, afirma. Al seu torn, els ciclistes estan obligats a circular per la dreta, usar casc en zones interurbanes i no els està permés circular en escamot.

Seguretat per a tots: “En el Centre d’I+D de SEAT existeix una sensibilitat per a protegir no solament als conductors, sinó a tots els usuaris de la via”, confirma Alcántara. Així mateix, Tony Gallardo, dissenyador de la companyia i ciclista *amateur, també apunta que “cada vegada som més els afeccionats a aquest esport: és necessari apostar per la convivència en la carretera i per mantindre la seguretat de tots”, afig.

Send this to a friend