Les representants de la comarca demanen consens per a una reforma de la Constitució

Amb la commemoració del 40 aniversari de la Constitució espanyola “celebrem el període més llarg de convivència democràtica de la història d’Espanya i la Constitució ha sigut el fonament d’aquesta convivència i també la seua garantia”, en paraules de la diputada nacional pel Partit Popular, l’alcoiana Lola Alba, qui reivindica “l’anomenat esperit de la transició i considerem que hauria de seguir vigent. Agraïm la generositat dels qui van renunciar a part de les seues pretensions perquè tots guanyàrem”, assenyala.

Respecte a la seua reforma, Alba opina que “compleix 40 anys però pot seguir fonamentant i garantint 40 o 200 anys més de convivència democràtica. És un bon text, no és perfecte, però ha funcionat i seguirà fent-ho. No som partidaris de reformar per reformar, especialment si no hi ha un consens ampli sobre què volem reformar i para què. En l’actualitat és evident que no es dóna el clima de consens en el qual es van dur a terme els treballs dels ponents constitucionals. És impensable que amb l’actual espectre polític s’aconseguira un acord en el qual tots poguérem sentir-nos còmodes”. I afig sobre la necessitat d’actualitzar el text que es demanda des d’algun sectors: “No fa falta reformar el text constitucional per a adaptar-ho als temps que corren, es pot fer via Llei Orgànica i el Tribunal Constitucional ha vingut interpretant el text des de la perspectiva present”.

Per a Vicenta Jiménez, senadora per Podemos, la Constitució “va suposar avanços socials i democràtics determinants en una Espanya que venia de viure sota una dictadura, ​però els seus límits provenen també d’aqueix context de transició”, la qual cosa al seu judici demostra que “és necessari actualitzar el pacte constitucional per a ampliar i blindar els drets socials, per a regenerar les nostres institucions i per a refer l’acord territorial. En definitiva, es tracta de reconèixer el paper que ha tingut la Constitució de 1978, però també de saber apreciar que són necessaris canvis que ens permeten avançar en una senda de major democràcia, cohesió i benestar”, conclou la senadora alcoiana.

Mentre, la diputada socialista en el Congrés Patri Blanquer valora el “important paper” de la Constitució en els últims 40 anys i l’aprovació en el seu moment “és un exemple d’il·lusió compartida, de consens, de tots i per a tots, que ens ha proporcionat un marc legal; els socialistes posem en valor la Constitució perquè ha sigut durant aquest temps una garantia de llibertat, de democràcia i de reconeixement de la descentralització política. Un gran pacte social que va ser confirmat per la ciutadania i ens ha obert les portes a Europa”, assegura.

Foto: D’esquerra a dreta, les diputades Lola Alba (PP) i Patri Blanquer (PSOE), i la senadora per Podemos, Vicenta Jiménez.

Advertisements

Send this to a friend