La Sarga: 20 anys de la declaració com a Patrimoni de la Humanitat

Al desembre de 1998 la Unesco va declarar l’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani Patrimoni de la Humanitat. Un dels jaciments triats per a obtenir aquesta màxima distinció mundial va ser La Sarga, les pintures de la qual són el testimoniatge més extraordinari que ens van llegar les societats prehistòriques que van habitar aquestes terres fa milions d’anys.

En els últims deu anys, els abrics rupestres de La Sarga han sigut objecte de diverses actuacions de conservació i neteja de les seues pintures, a càrrec d’un equip d’especialistes de la Direcció general de Patrimoni Cultural Valencià, els treballs del qual han millorat la visió del conjunt i han permès identificar nous motius que romanien ocults.

La Sarga és un jaciment excepcional. Ho és per la seua ubicació en la marge dreta del Barranc de la Cova Foradada, en un entorn natural privilegiat en el qual, malgrat la seua proximitat a les terres conreades des d’antic, encara es pot contemplar als animals lliscant-se entre les pedres, amagar-se entre les plantes o volar entre els arbres.

Però La Sarga és, sens dubte, excepcional pel seu extraordinari conjunt de pintures, algunes de les quals es coneixen ara per primera vegada i unes altres es poden contemplar millor després de la recent neteja de la roca.

Foto: Imatge de l’abric rupestre de La Sarga, un dels més importants del seu gènere en la Península Ibèrica. Arxiu

Advertisements

Send this to a friend