Alcoi s’impregna de ciència
La 15ª Setmana de la Ciència del Campus d’Alcoi de la UPV ha impregnat la ciutat de ciència, divulgació i coneixement.
El programa fort va començar el dilluns i des de llavors s’han anat realitzant diferents ponències que han abastat temes molt diferents i que han abastat un ventall gran dins de la ciència.
El Catedràtic en Psicobiología i Director de l’Institut de Neurociencias en la Universitat Autònoma de Barcelona, Ignacio Morgado, va ser el ponent del dimarts, i va omplir per tercer any consecutiu, el Saló de Graus ‘Roberto García Payá’. La ponència, titulada “Emocions corrosives: Com afrontar l’enveja, la cobdícia, la culpabilitat i la vergonya, l’odi i la vanitat”. En ella, Morgado va abordar el funcionament i la influència que emocions socials com: enveja, cobdícia, culpabilitat, vergonya, odi o vanitat, tenen en les nostres vides, ja que estan arrelades a la nostra espècie i han sigut determinants en la història i la destinació de la humanitat.
Morgado va parlar sobre el corrosives que poden arribar a ser aquestes emocions ja que assegura que quan perduren en la nostra ment solen destruir de forma lenta la salut, l’estat d’ànim i el benestar de les persones. D’altra banda, el catedràtic va aportar claus a través de les quals es poden afrontar aquestes emocions.
La modificació genètica
Margarida Marquès, Doctora en Veterinària per la Universitat de León, va tractar la modificació genètica en la seua ponència “Modificació genètica i alta costura: punts de trobada”.
Marquès va tractar de donar resposta a preguntes com: Com es generen aquests animals transgènics? De quines eines biotecnològiques estem parlant? És possible aplicar aquestes estratègies per a l’obtenció, per exemple, d’animals domèstics resistents a malalties?
Un dels objectius de la Doctora en la seua primera visita a la Setmana de la Ciència del Campus d’Alcoi ha sigut fomentar la vocació investigadora entre els joves, alguna cosa que ja duu a terme a través de la seua participació en assignatures de lliure elecció curricular o en activitats de difusió de la Ciència.
La divulgadora i escriptora Elsa Punset ha sigut una altra de les ponents en aquesta 15ª edició, i ho ha fet omplint el CADA en la seua ponència “Xicotetes revolucions per a la vida i el treball”.
Punset va donar als assistents les claus d’un cervell adaptable i creatiu que es pot entrenar com un múscul per a conviure i col·laborar amb els altres. Açò permet que ens comuniquem eficaçment i tenir relacions interpersonals satisfactòries, així com per a resoldre conflictes.
Finalment, ahir, Concha Monje, va tractar de donar resposta a la pregunta de “Podran els robots pensar per si mateixos?”. En aquesta ponència, la robòtica va ser la protagonista, tancant així el cicle de conferències, encara que la programació s’allarga matí amb una trobada en la Plaza Ferrándiz i Carbonell, de 10 a 13 hores, “La lectura arqueològica d’una ciutat”.
A més, durant la setmana vinent es desenvoluparan diferents ponències i conferències en la Seu Universitària de Mutxamel, de Bocairent i de la Mancomunitat L’Alcoià-El Comtat, els dies 29 i 30 de novembre i l’1 de desembre.