Se sabia de les bombes

Quan a primera hora de la vesprada del divendres 5 d’octubre es va tenir constància que s’havia trobat una bomba en l’antiga fosa de Rodes, pocs podien imaginar que al final acabarien sent 83 els artefactes localitzats.

Les tasques d’esbrosse que s’estaven duent a terme dins de les obres de consolidació, concretament en la confluència dels carrers Agres i Vistabella, van deixar al descobert varis projectils que estaven semisoterrats. Després de comunicar la situació, Tècnics Especialistes en Desactivació d’Artefactes Explosius (TEDAX/NRBQ) de la Brigada Provincial d’Informació d’Alacant es van desplaçar fins al lloc, van prendre les oportunes mesures per a assegurar la zona i van començar una laboriosa cerca de més artefactes explosius que va desembocar en l’aparició de 83 peces, l’estat de les quals de deterioració era bastant significatiu, segons el Cos Nacional de Policia.

BOMBES DOCUMENTADES

En l’aire, una pregunta: ningú sabia, a nivell oficial, de l’existència d’aquest arsenal enterrat en Rodes? Se sap que durant la Guerra Civil aquesta indústria, igual que unes altres, van ser colectivitzades i en elles es construïa munició i màquines per al conflicte bèl·lic, existint plena constància de la fabricació de bombes i maquinària en la fosa de Rodes.

Tal com explica l’historiador Gabriel Guillem en el seu facebook, va anar l’any 2016 quan va realitzar un estudi històric del conjunt de Rodes per a un gabinet d’arquitectes –dins del pla d’obres per a consolidar l’immoble– i va citar els testimoniatges aportats per María Ángeles Berbegal Medina d’antics treballadors de Rodes que apuntaven l’existència de les bombes, en un estudi sobre l’empresa.

Entre les qüestions que indica està que “la manca de ferro en aquesta època posterior a la Guerra Civil va obligar a fondre qualsevol tipus d’objecte metàl·lic. En introduir en els forns de fosa bombes sense fer explotar que havien quedat sense ús després de la guerra, va haver-hi diversos accidents i segons testimoniatges dels antics obrers les bombes explosives que havien quedat en els tallers van ser enterrades sota l’entrada del carrer Vistabella (possiblement anaren introduïdes en l’antic refugi situat en aquesta zona de la fosa)”.

Foto: Els artefactes explosius oposats en Rodes.

Advertisements

Send this to a friend