Escalar com a herència

Anna Martínez García és una xiqueta qualsevol, d’ulls molt vius, amb una gran energia interior que la porten a no parar un segon i un do que la fan especial. Va començar fent ballet, després ho va compaginar amb el patinatge i des de fa un parell d’anys ha traslladat aqueixos moviments que executava en una pista o sobre un escenari a una paret, en concret a l’escalada en bloc. El seu cas sorprèn encara més si tenim en compte que amb prou faenes té 10 anys. Malgrat la seua curta edat, porta un parell d’anys dominant aquest esport a nivell de la Comunitat Valenciana. En 2016, en la seua primera temporada com a escaladora federada, era l’única xiqueta de la seua edat en les competicions a les quals acudia. “Li donava molta vergonya eixir a arreplegar el trofeu”, explica el seu pare, Pau Martínez, gran aficionat a l’escalada, que practica des que era un adolescent i la persona que li ha inculcat aquesta afició de grimpar i moure’s amb destresa entre roques i blocs de ciment.

El que va començar sent una distracció mentre el seu progenitor s’entrenava en el local que el col·lectiu d’escaladors alcoians –sobre una quarentena– té des de fa uns anys en el número 6 del carrer Bernia, en plena zona de naus industrials del barri de Batoi, cridat La Nau, va ser derivant amb el pas del temps en una mica més que un simple joc de xiquets i ja forma part del seu dia a dia.

No hi ha setmana que passe sense que l’escalada ocupe diverses hores de la seua activitat fora del col·legi. Des de fa uns mesos, cada dijous es desplaça acompanyada del seu pare fins a Mutxamel, on entrena i millora la seua tècnica d’escalada, però sobretot –i el que el seu progenitor considera més important– té l’oportunitat de formar-se i compartir temps i espai amb xiquets de la seua edat.

Aqueix rocòdrom particular propietat d’un famós entrenador reuneix en les seues instal·lacions a la flor i nata de l’escalada en etapa escolar de la Comunitat Valenciana. “En La Nau –explica el seu pare– tenim unes bones instal·lacions, el problema és que no hi ha xiquets com ella que facen escalada i s’avorreix. Està Lucía Sempere, que ve des de Carrícola, però és major que ella”.

En 2017, en l’estrena d’Anna Martínez en la categoria sub’12, enfrontant-se a xiquetes majors que ella, va ser campiona autonòmica i en la Copa va guanyar dues de les tres proves, proclamant-se igualment campiona de la Comunitat Valenciana.

En aqueixos dos primers anys com federada, a més de les proves en el nostre territori, es va desplaçar fins a Múrcia per a participar en la liguilla infantil que en aquella regió se celebra per a seguir agafant experiència i competir amb xiquets de la seua edat.

L’escalada en bloc, que es practica en espais indoor, està de moda sobretot en les grans ciutats arran de programes televisius com Ninja Warrior, que ha fet que afloren les instal·lacions privades de manera especial. Un altre factor que la pot convertir en un esport urbà del futur és que serà olímpic dins de dos anys a Tòquio 2020.

Foto: Anna Martínez compleix la seua tercera temporada com a escaladora federada.

Send this to a friend