Gastronomia i història de pel·lícula

La història de L’Escaleta arriba aquest mes a la vuitena edició del Culinary Zinema: Cinema i Gastronomia, la secció gastronòmica del Festival de Sant Sebastià. El pròxim dia 24, el restaurant de Cocentaina presenta el documental ‘Y en cada lenteja un dios’.

El guionista de la cinta és Luis Moya, germà de Kiko Moya, xef del restaurant, i cosí d’Alberto Redrado, sumiller del mateix. Precisament Luis és un dels protagonistes de la història del documental amb el seu retorn a Cocentaina per a ajudar al seu germà i el seu cosí a escriure un llibre sobre el restaurant i la cuina que es porta elaborant en aquest durant 38 anys.

L’Escaleta és un restaurant familiar des que va ser fundat en 1980 pels pares de Kiko i Alberto en un semisoterrani de la vila comtal, i que actualment, compta amb dos estels Michelin i a més figura entre els 25 millors restaurants d’Espanya i Portugal.

La història del documental engloba el retrobament de Luis Moya amb la seua família i serveix per a conèixer de primera mà el dia a dia de L’Escaleta, un restaurant familiar que ha passat de generació, la qual ha heretat la passió per la gastronomia. Al llarg dels 95 minuts que dura la cinta, dirigida per Miguel Ángel Jiménez, els espectadors viuran un viatge emocional i gastronòmic.

El títol del documental, ‘Y en cada lenteja un dios’, projecta el valor que ‘si cada llentia pot arribar a ser un déu, cada persona es mereix una mirada, un enquadrament o un travelling més enllà del valor narratiu, testimonial o periodístic del seu relat o circumstància […]’, en paraules del seu director.

La nit de la projecció del documental en el Festival de Sant Sebastià, Kiko Moya i Alberto Redrado, oferiran el sopar en les instal·lacions del Basque Culinary Center.

La intenció dels membres de L’Escaleta és donar a conèixer la història del restaurant en l’aspecte familiar gràcies a les famílies Moya i Redrado, i també en el gastronòmic. Així ho han aconseguit en aquest documental que pretenen que es projecte en altres festivals i en altres plataformes perquè arribe al major nombre de persones possible.

Ambdues famílies protagonitzen el documental que el seu tráiler mostra l’essència d’aquest a través de la mirada de les mateixes persones en diverses èpoques de la seua vida, des que són xiquets i els records que tenen de L’Escaleta en la seua infància.

Un visió diferent a la qual qualsevol persona que haja gaudit de la gastronomia d’aquest restaurant puga tenir de dues famílies, que per un instant han canviat estar davant dels fogons a estar davant de les càmeres i explicar la seua història.

Foto: Alberto Redrado i Kiko Moya, sumiller i xef de L’Escaleta, formen part del documental ‘Y en cada lenteja un dios’.

Advertisements

Send this to a friend