EPSA Moto-E: segell alcoià a la conquesta del MotoStudent 2018

Inicia el frenètic compte arrere per a la MotoStudent 2018, que se celebrarà entre el 3 i el 7 d’octubre en el circuit Motorland Aragó, que es troba en la ciutat turolense d’Alcanyís.

En aquesta competició internacional, promoguda per la Fundació Moto Engineering Foundation, entre universitats de tot el món, els equips d’estudiants s’enfronten al desafiament de dissenyar i desenvolupar un prototip de motocicleta de competició similar a la categoria mundialista de Moto3. Les motocicletes que s’han dissenyat competiran en dues categories: ‘Petrol’, en les quals participen les motos que funcionen a gasolina, i ‘Electric’, on s’enquadren les motos elèctriques.

En aquesta última categoria s’estrena l’EPSA Moto-E. “En anteriors edicions del MotoStudent, el Campus d’Alcoi de la UPV havia participat en la modalitat de ‘Petrol’; est és el primer any en el qual competim en la categoria de motos elèctriques i és tot nou per a nosaltres”. Parla Óscar, el team leader de l’equip compost per 17 membres en el qual existeix representació de la pràctica totalitat dels graus i cursos que s’imparteixen en el Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València.

MÉS QUE UNA CARRERA

I és que la MotoStudent no és solament una carrera de motos. “A més de la prova de circuit, la competició reclama que desenvolupem un pla de negoci empresarial que permeta comercialitzar les motocicletes”. Els alumnes del grau d’ADE tenen el seu pes específic en aquesta part del projecte, fet que ja dóna mostres de la multidisciplinarietat del grup, en el qual tenen cabuda, entre uns altres, estudiants de Disseny, Enginyeria Elèctrica, Enginyeria Química i Enginyeria Mecànica. “És un projecte molt aprofitable per al Campus d’Alcoi, perquè tenen cabuda ell la major part dels graus que s’imparteixen en aquesta universitat”, explica Óscar.

Mancant menys de tres setmanes perquè tinga lloc la competició, els membres de l’EPSA Moto-I saben que viuran unes jornades maratonianes. “El divendres 5 d’octubre explicarem el nostre pla de negoci i el desenvolupament del projecte, en el qual sempre ha de tenir cabuda un aspecte innovador. El dissabte detallarem les especificacions tècniques de la motocicleta i eixirem a pista i, si aconseguim els tres segells que s’atorguen, podrem competir. El diumenge tindrà lloc una prova d’acceleració i frenat, una volta de classificació i la carrera pròpiament aquesta, que es desenvoluparà a cinc voltes”.

Als comandaments de l’EPSA Moto-E estarà Miguel Matarredona, pilot alcoià amb una àmplia trajectòria en les competicions de motocicletes clàssiques.

Per als membres del grup, que porten treballant en el projecte de l’EPSA Moto-E des de la tardor de 2016, el simple fet d’haver aconseguit dissenyes i desenvolupar la motocicleta ja és tot un èxit. “Partíem de zero a l’hora de desenvolupar una moto elèctrica. Per açò, i com és el nostre primer any en aquesta categoria, esperem que tot vaja bé. Poder eixir a rodar i acabar la carrera arredoniria una experiència que ja de per si mateix ha sigut meravellosa”, conclou Óscar.

GENERACIÓ ESPONTÀNIA

A pesar que el gruix del treball ho desenvolupen els alumnes que formen part de l’equip oficial del Campus d’Alcoi de la UPV per a aquesta competició, l’EPSA Moto-E s’engloba en els grups Generació Espontània. Es tracta d’un programa de la Universitat Politècnica de València els objectius de la qual són fomentar i recolzar les activitats extracurriculars desenvolupades pels grups, equips i associacions de la universitat, contribuint d’aquesta manera al desenvolupament formatiu i adquisitiu de competències transversals.

Jordi Segura és el professor i coordinador d’aquest grup i destaca la importància que “es desenvolupen projectes tan interessants com aquest fora de les assignatures. Els alumnes elaboren un producte real, alguna cosa palpable i açò repercuteix positivament en primer lloc en els alumnes, però també en la universitat i en les empreses que acudeixen a les proves”.

La tasca de Segura és la d’intervenir entre els membres del grup i la universitat, però, tal com afirma “el pes principal i quasi total del treball ho desenvolupen els alumnes, és bàsicament autodidacta”.

Una altra de les peces fonamentals que possibiliten que la motocicleta puga eixir a pista són els patrocinadors, que han posat fe cega en el treball dels universitaris. “Sense el suport de, les empreses col·laboradores no haguérem arribat fins a ací”, explica Óscar. La il·lusió del grup mereix el seu recompensa.

Foto: Integrants de l’equip que han participat en el projecte. UPV

Advertisements

Send this to a friend