75 anys cuidant el patrimoni

‘Museu Arqueològic d’Alcoi 1945-2020. 75 anys cuidant el nostre patrimoni’ és l'homenatge que s'ha fet a aquest referent de la conservació arqueològica, patrimonial i cultural de la localitat

75 anys cuidant el patrimoni
Visitants en el Museu Arqueològic, en una jornada de portes obertes | Arxiu

Durant l’any 2020 el Museu Arqueològic Camilo Visedo Moltó d’Alcoi ha celebrat els seus 75 anys d’història, i encara que, per culpa de la pandèmia no s’ha pogut celebrar amb grans esdeveniments, s’ha presentat el llibre ‘Museu Arqueològic d’Alcoi 1945-2020. 75 anys cuidant el nostre patrimoni’, que hauria d’haver-se presentat al desembre. Segons explica el seua actual directora, Palmira Torregrosa, “és un reflex del cual s’ha anat recollint i custodiant en el museu d’Alcoi”.

75 anys cuidant el patrimoni
Portada del llibre editat amb motiu del 75 aniversari

El llibre està separat pels diferents períodes de la història, explicats per 26 experts, que han treballat amb aquests materials i amb el museu, i que coneixen millor que ningú la història de cada material.

José María Segura, exdirector de la institució i coordinador d’aquest treball juntament amb l’actual directora, compte que: “Hi ha vegades que sembla que estigueres al costat de l’expert explicant-te la vitrina”.

Són molts els elements que formen part de la col·lecció de l’entitat, per això, s’ha aprofitat l’ocasió per a donar a conéixer a través d’aquest projecte, aquells objectes o materials que la gent més desconeix, però, que són els més significatius per a explicar cadascuna de les èpoques.

Tot aquest material arqueològic fa que Alcoi siga posseïdor d’un gran magatzem de patrimoni cultural, no sols en les instal·lacions del museu, també en altres ubicacions del nostre terme municipal, com el poblat Iber de la Serreta, o les Pintures de la Gerga, però, per a Torregrosa, és molt difícil quedar-se amb només un d’ells: “Cada cultura i cada element històric ha tingut elements importants, alguns són espectaculars perquè són bonics i es poden lluir molt, en canvi, hi ha uns altres que a la vista del públic són menys impactants, però per a l’estudi de les societats del passat cobren moltíssima importància, així que, en general, no s’ha buscat l’espectacular, sinó el més significatiu”.

Per a l’exdirector del museu aquest treball: “torna a situar en el mapa a l’arqueologia d’Alcoi, perquè des de fa més de 100 anys que ha tingut importància, per les troballes o per les publicacions que s’han fet, independentment del paper del museu, i aquest llibre és una dosi de record”. A més, també assenyala que: “És important tindre una institució cultural a Alcoi amb la tradició que té el museu, no hi ha tantes que tinguen el bagatge i el temps continuat, i més en aquest cas, que és una institució municipal, un museu precoç, perquè quan es va fundar no hi havia museus locals, ja que es van desenvolupar a partir dels anys 60 o 70”.

TAMBÉ EN CASTELLÀ
Una de les peculiaritats d’aquest llibre és que, encara que la seua edició ha sigut en valencià, a partir de la pàgina 228 hi ha un canvi en l’estil de les pàgines, per a fer una versió en castellà en les últimes pàgines: “Té el mateix ordre, per capítols, per a qui el vulga llegir en castellà també puga. Això ho hem fet pensant que el llibre no s’anava a quedar ací a la Comunitat Valenciana, sinó que tindrà interés en persones que no coneguen el valencià, i és una manera d’arribar a ells”, ha argumentat José María Segura.

Tot aquest treball s’ha pogut fer gràcies a la labor de l’exdirector i l’actual directora, i a més dels 26 experts que han col·laborat en els diferents textos, Iván Guerola, encarregat de la fotografia i la maquetació o Ximo Victoriano, que ha repassat els textos, entre molta més gent que ha fet possible donar a conéixer el tresor patrimonial i arqueològic de la ciutat d’Alcoi. Ja es pot aconseguir en les llibreries Llorens i Detroit Llibres.

Advertisements

Send this to a friend