30 anys de dedicació a l’atletisme
Emili Sellés continua aconseguint èxits en carreres de muntanya i en la modalitat d'orientació
Emili Sellés va començar la seua marxa en el món de l’atletisme a la primerenca edat de set anys, entrenant al costat del seu pare Siba Sellés. La seua primera experiència en competició va ser en carreres organitzades pel seu col·legi, Horta Major. Des de llavors, l’esport es va convertir en una part essencial de la seua vida, i encara que va explorar diverses disciplines com el ciclisme de muntanya i de carretera, sempre va mantindre una clara inclinació cap al running.
Als dotze anys, Emili va començar a entrenar-se a la muntanya, pujant cims com La Serreta i altres tantes que trobem a la nostra ciutat. Aquestes experiències en la naturalesa van marcar la seua preferència per les carreres de *trail, una modalitat que començava a prendre força en la dècada dels noranta.
Emili va començar a participar en algunes de les primeres carreres de muntanya, es va unir a la icònica “Pujada al Montcabrer”, una competició que, anys després, li veuria consagrar-se amb quinze victòries.
Amb 22 anys, l’atleta es va llançar a la seua primera marató de muntanya, una experiència exigent que va consolidar la seua passió per les proves de llarga distància en entorns naturals. Prèviament, ja havia provat la Marató de València, en la qual va experimentar les dificultats de l’asfalt, però finalment va ser el trail el que va canalitzar la seua carrera esportiva.
A més del trail, Emili Sellés ha sigut un destacat corredor en carreres d’orientació, una disciplina en la qual suma ja tres dècades d’experiència. Va començar en 1994, integrant-se en l’equip del Centre Excursioniste Alcoi. Amb el pas del temps, va millorar les seues habilitats en l’orientació fins al punt de ser seleccionat per a representar a Espanya en diverses ocasions, un assoliment que demostra la seua capacitat i l’esforç que ha exercit per a aconseguir aquestes metes. Durant la dècada dels 2000, va viure una de les seues millors etapes, especialment en la categoria de veterans, on va continuar obtenint notables resultats i victòries.
La llista d’assoliments d’Emili Sellés és àmplia i variada, destacant-se especialment la seua actuació en el Campionat Nacional d’Orientació en 2017, on va aconseguir un registre històric en obtindre cinc medalles en les cinc proves disputades en tot just tres dies. Aquest assoliment reflecteix no sols la seua habilitat, sinó també la seua capacitat d’adaptació i resistència, qualitats essencials en un esport que exigeix tant precisió tècnica com resistència física i mental.
Aquest mateix mes de novembre, Sellés s’ha alçat amb el títol de campió d’Espanya d’orientació en mitjana distància i relleus, demostrant que continua competint al més alt nivell i sumant triomfs al seu extens palmarés.
Com la majoria dels esportistes d’elit, Emili Sellés s’ha enfrontat a diverses lesions i problemes de salut que han posat a prova la seua força de voluntat i capacitat mental. Fa 25 anys, va patir fasciïtis plantar, una lesió comuna en corredors, i en 2007, una forta sobrecàrrega en els bessons ho va obligar a reduir considerablement la seua participació en competicions. No obstant això, Sellés va saber superar aquestes dificultats, adaptant els seus entrenaments i cuidant el seu cos per a continuar competint.
Un dels reptes més durs en la seua carrera ha sigut l’anèmia ferropènica, amb la qual va lluitar durant set anys, i que va arribar a afectar en múltiples aspectes del seu rendiment i benestar general. Gràcies a la pràctica del ioga, la meditació i un enfocament meticulós en l’alimentació, Emili va aconseguir mitigar els símptomes i seguir avant. A més, l’hipertiroïdisme també va suposar una dificultat, i encara que el seu rendiment es va veure afectat en alguns moments, amb perseverança va aconseguir recuperar-se i reprendre el seu nivell competitiu.
En la seua trajectòria, hi ha competicions que ocupen un lloc especial, com la ja esmentada “Pujada al Montcabrer”, una prova que Emili Sellés ha guanyat en 15 ocasions i en la qual continua participant cada any. Per a ell, aquesta competició representa no sols un desafiament físic, sinó també una connexió especial amb la seua terra.
Per a Emili Sellés, l’esport no és només una disciplina física, sinó una via per a cultivar valors que s’estenen a altres àrees de la seua vida. Segons ell mateix afirma, l’esport li ha ensenyat la importància de l’empatia, la perseverança i l’adaptació. Ha aprés a no rendir-se mai i a entendre que, en la vida com en l’esport, tot canvia constantment i és essencial adaptar-se a les circumstàncies.
Sellés també destaca que, encara que l’esport és una part fonamental de la seua vida, no es considera “addicte” a ell. Practica l’esport de manera conscient, buscant l’equilibri entre la seua passió i el seu benestar, tant físic com mental. La seua trajectòria és una mostra que l’esport no es tracta només de resultats, sinó d’una forma de vida que ensenya a superar els límits i a mantindre la passió viva, fins i tot després de dècades de competició.
Amb 30 anys en l’orientació i 25 en el trail, Emili continua acumulant experiències i assoliments, portant el nom d’Alcoi pel cap alt alt en cada competició en la qual participa. Malgrat la seua llarga trajectòria, es manté en l’elit de la seua disciplina, demostrant que l’edat no és un impediment per a continuar superant-se i, sobretot, gaudint del que fa.
La carrera de Sellés no mostra signes de detindre’s i continua sent una figura destacada en l’atletisme de muntanya i en l’orientació, dues modalitats que han modelat la seua vida i que, sens dubte, continuaran sent una part essencial del seu futur.