28 filaes en ‘stand by’ un any després
El ritme de les filaes ha minorat i el contacte entre els festers ha passat de les trobades dels divendres, al telemàtic
La Covid-19 ens ha arrabassat la normalitat i la rutina. Aquesta afirmació és aplicable a qualsevol àmbit, també al de la Festa, que porta pràcticament paralitzat un any. D’això són testimonis les 28 filaes que conformen les festes de Moros i Cristians d’Alcoi, les quals han minorat el seu ritme, han deixat de celebrar assajos multitudinaris i molts altres festejos a causa de la crisi sanitària.
Per exemple, la filà Muntanyesos hauria de celebrar enguany el seu centenari. El primer tro d’aquesta filà, Salvador Vilaplana comenta que l’any passat “ens vam quedar a un mes de les festes, hem de traure a un capità encara, després vindrà la celebració del centenari”. Vilaplana explica que en suspendre’s les festes, els actes pel centenari han quedat una miqueta relegats, ja que el passat 30 de gener, data de la fundació de la filà, s’hauria d’haver celebrat un assaig “per a convidar a tots els festers que en algun moment han pertangut a la filà”.
Així mateix, s’ha preparat un logo pel centenari, la presentació del qual també haurà d’esperar, igual que l’esquadra especial.
Respecte a aquest últim tema, l’esquadra especial, la filà Navarros es troba en una situació similar, i és que, l’any passat va complir el seu 150 aniversari, i a pesar que alguns dels actes previstos es van dur a terme prèviament a la crisi sanitària, en el cas de l’esquadra, la suspensió de les festes ha impedit que isca de moment al carrer. El primer tro dels Navarros, Juan Miguel López, comenta que l’any passat se’ls va quedar “pendent un assaig amb la presentació de l’exposició fotogràfica en el MAF, però que es va fer a l’octubre”, mentre que sí que van poder presentar l’heràldica i fer un concert commemoratiu.
Tant la filà Muntanyesos, com a Navarros i Labradores, coincideixen que hi ha una gran paralització en l’activitat habitual i en què les quotes, a l’espera de tancar pròximament l’any econòmic, s’han centrat en cobrir les despeses fixes, com el lloguer o la hipoteca, la llum o l’aigua, així com la quota d’associat a la Associació de Sant Jordi (ASJ).
TREBALL A NIVELL INTERN
El primer tro de la filà Labradores, Alfonso Torres comenta que a nivell intern “es continua treballant. La filà manté una burocràcia que no per a i que cada vegada va a més” i que hi ha moltes persones que estan mantenint la seua activitat malgrat la paralització quasi total, com és el cas del tresorer, entre altres.
A més, de cara a la possible obertura de les filaes per a la funció de hosteleria, Torres apunta que hi ha “incertesa” perquè tot dependrà de la situació sanitària que hi haja a Alcoi, la qual cosa al seu torn supeditarà la resposta de la gent a l’hora d’acudir.
Respecte als montepíos, cada filà ha pres diferents determinacions, i en alguns casos s’ha paralitzat físicament, mentre que en uns altres s’ha continuat fent, per exemple, per a destinar-ho a les despeses fixes que se sap que hi haurà, ja que de moment no s’albira una possible data per a les festes de Moros i Cristians. En aquesta línia, els primers trons assenyalen que es manté el contacte entre la junta directiva i els propis festers a través del mòbil.
REPERCUSSIÓ BANDES MÚSICA
Aquesta paralització ha arribat també a les formacions musicals. El president de la Agrupació Musical d’Alcoi ‘L’Orquesteta’, el seu president, Quico Manzaneque, comenta que “l’única cosa que hem fet durant aquests mesos, quan la situació ho ha permés, ha sigut assajar i després mantindre el contacte entre nosaltres de manera virtual i estar actius en xarxes socials”. I és que, “la nostra agrupació es dedica sobretot a la música de festa, de carrer, solíem tindre una agenda plena entre les festes de Moros i Cristians d’Alcoi i d’altres poblacions, i les Falles, però està tot ajornat”. De fet, per a aquest 2021, “només tenim programat un concert estiu i tot està supeditat a les qüestions sanitàries”.
Manzaneque apunta que el minvament d’ingressos ha sigut molt important: “no tenim cap ajuda pública, tots els diners procedeix de les actuacions. Estem tirant dels fons que tenia l’agrupació. Per sort, les despeses bàsiques que tenim no són excessivament grans”.
ACTIVITATS CULTURALS
En el cas de la Associació de Sant Jordi (ASJ), el seu president, Juan José Olcina afirma que “estem treballant i preparant coses per a poder fer el que ens deixen, especialment actes culturals, exposicions en el Museu Alcoià de la Festa (MAF)…algun acte similar a Crida de Festa o sainet, tenim clar que tardarem a poder fer actes multitudinaris”. El que si que té clar el president de l’entitat festera és que “cal mantindre l’esperança i la flama de la Festa viva”. Per aquest mateix motiu, ja es troba en marxa la particular celebració del centenari de l’Església de Sant Jordi amb la realització de selfies per a després fer una espècie de collage o exposició amb totes les imatges. Olcina recorda que per al 23 d’abril, “sempre que siga possible i estiga permés”, hi haurà una missa en honor al Patró, Sant Jordi.
ANHEL DELS CÀRRECS
D’altra banda, els càrrecs festers continuen esperant el seu moment, i encara que coincideixen que actualment continua prevalent la situació sanitària a la Festa, tracten de mantindre l’esperança i la il·lusió per a quan es puguen celebrar els Moros i Cristians, i que es “facen com sempre”, assenyalen, fent referència a la vacunació com a esperança per a això.
El capità cristià, Alfonso Moreno, de la filà Muntanyesos assenyala que “la il·lusió no la perds, però no és com abans. La Festa està en un segon pla”. Moreno comenta que segueix en contacte amb el dissenyador i que “quan fem algun canvi molt lleuger et dóna el subidón”.
Chimo Brotons, alferes cristià per la filà Cruzados fa al·lusió a la “paciència” com una aliada en aquesta situació i afirma que espera amb ganes el moment de “tindre dates clares, de poder tornar a ajuntar-nos els grups del càrrec” per a augmentar la il·lusió. Brotons exposa que de cara a enguany veu “complicat” poder realitzar les festes i es mostra més confiat cap a uns Moros i Cristians a l’abril de 2022.
En el cas del capità moro de la filà Cordón, Rafael Tortosa, comenta que “estem a l’expectativa, però conforme es desenvolupen les coses, veig complicat fer-les enguany, seria més per a abril de l’any que ve”. Tortosa afirma que cal “mantindre l’alé i tractar de tindre l’ànim molt alt”.
Finalment, l’alferes moro de la filà Ligeros, Rafael Aracil, s’emociona en pensar els moments que ja podria haver viscut però recalca que és una situació que “no depén de nosaltres” i que veu “complicat” fer les festes enguany, precisament per les característiques pròpies, com “el contacte, la germanor”.